„Duminica seara, Preasfintia Sa Virgil s-a aflat în mijlocul Congregatiei Surorilor Oblate Asumptioniste, Comunitatea „Sfânta Cruce” din Oradea, pentru a celebra alaturi de surori Slujba Vecerniei, în Anul Vietii Consacrate.

Parintele Emmanuel d'Alzon
Surorile Oblate Asumptioniste au fost fondate de Venerabilul parinte Emanuel d’Alzon si sora Emanuel-Marie Correnson, la 24 mai 1865, în Franta. Noi lucram pentru a promova Împaratia lui Cristos în noi si în lumea de astazi, într-un scop misionar, ecumenic si caritativ.
Primele mentiuni despre dorinta Asumptionistilor de a veni în România sunt atestate în documente chiar din timpul vietii fondatorului. Parintele D’Alzon evoca ideea fondarii unei comunitati la Bucuresti cu secretarul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în iulie 1862. El spunea: «Un calugar Asumptionist, bine pregatit si foarte pios, poate sa fie trimis cu alti doi sau trei mai putini pregatiti». Patru luni mai tâziu Parintele d’Alzon se gândeste sa-l trimita pe Parintele Victorin Galabert (1830-1885) la Bucuresti. Parintele Galabert cântarind bine situatia si punând-o în balanta cu alte localizari din Bulgaria si Turcia ajunge la ideea ca e mai bine sa mearga la Constantinopol. Ideea lui era sa înceapa sa lucreze pentru unitatea Bisericii acolo de unde ea a început sa se destrame. Va ajunge la Constantinopol pe 20 decembrie 1862. Din acel moment ideea de a fonda la Bucuresti este lasata deoparte. Parintele d’Alzon accepta alegerea facuta si scria în ianuarie 1863: «Daca nu mergem la Bucuresti sa ne oprim atunci la Constantinopol». Totusi situatia întâlnita aici îi conduceau pe unii frati sa se gândeasca sa ajunga la Bucuresti si sa dezvolte o misiune rodnica în regiune. Parintele Galabert scria: «Am putea sa ne stabilim la Giurgiu si apoi la Bucuresti pentru a ne ocupa de români si apoi sa avansam spre bulgari».
Abia în 1903, Pr. Johannes Thibaut (1872-1938), asumptionist, reuseste sa ajunga la Bucuresti, «micul Paris din Orient». El viziteaza si ia pulsul Bisericii locale, intra în contact si cu ordinele religioase prezente. Episcopul locului, Xavier Hornstein, benedictin din Elvetia (episcop la Bucuresti între 1896-1905) i-a lansat verbal o invitatie Parintelui Thibaut caci Biserica avea nevoie de preoti si de formatori, însa o invitatie oficiala nu a ajuns niciodata.

Congregatia Surorilor Oblate Asumptioniste din Oradea (Comunitatea „Sf. Cruce” Oradea)
Congregatia este compusa din trei surori avându-o superioara pe sora Maria Tereza Zapodeanu.
Congregatia este prezenta astazi în mai multe tari, pe toate continentele. Cea mai recenta comunitate a fost deschisa în China, pe 7 octombrie 2013. Dupa noile structuri (modificate la ultimul Capitlul General în 2011), comunitatea face parte din Regiunea România, Continentul Europa. Regiunea noastra este formata din 8 comunitati situate în: Bucuresti, Bacau (centru, Izvoare si Barati), Satu Mare, Oradea, Moscova si Plovdiv.
Prima comunitate de Oblate Asumptioniste a fost fondata la Beius, în 1925, în Biserica Greco – Catolica si a activat pâna în 1948, an în care a început prigoana si s-a încercat desfiintarea acestei Biserici. În 1993, dupa câtiva ani de la caderea regimului comunist, s-a redeschis comunitatea la Oradea.
La ora actuala, comunitatea este formata din 3 surori: Veronica DEMETER, Feliciana UNGURU si Maria-Tereza ZAPODEANU. Misiunea comunitatii este de a descoperi si trai traditia si spiritualitatea orientala în Biserica Greco – Catolica.
Surorile au misiuni diverse, fiecare având un apostolat în exteriorul comunitatii.
Sora Veronica, lucreaza ca voluntar la Caritas Eparhial „Bunul Samaritean”.
Sora Feliciana este asistent social si lucreaza, de luni pâna vineri, cu persoane cu dizabilitati (sindromul Down, autism, etc.) la Centrul de zi „Iedera”. La sfârsit de saptamâna, Sr. Feliciana este implicata si în Parohia “Maica Domnului”, unde slujesc Fratii Franciscani. Sâmbata face cateheza cu copiii din grupul „Dominic Savio”, iar duminica anima Sf. Liturghie a copiilor.
Sora Maria-Tereza lucreaza la Administratia Liceului si a Seminarului Teologic Greco – Catolic.
“Fiecare, acolo unde suntem, sustinute de harul lui Dumnezeu, ne straduim sa-l slujim în semenii nostri, cu iubire si generozitate pentru mai marea slava si lauda a Sa”.
Deviza Surorilor Oblate Asumptioniste este: Vie Împaratia Ta!, Iata-ma, trimite-ma!