Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica
Sinodul Episcopilor
Secretariatul

Nr. 14/30.05.2013

Sesiunea de primavara a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Blaj, 29-30 mai, 2013

– Comunicat de presa –

În perioada 29-30 mai 2013 s-au desfasurat la Blaj lucrarile sesiunii de primavara a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Lucrarile Sinodului, la care au participat toti Episcopii greco-catolici din tara si strainatate, a debutat cu o prima sesiune de lucru la Sediul Arhiepiscopiei Majore, dupa care, alaturi de multimea reunita în catedrala Arhiepiscopala Majora, membrii Sinodului Episcopilor au participat la un moment cultural-artistic închinat Episcopului Martir Ioan Suciu la comemorarea a 60 de ani de la trecerea la Domnul.
Episcopul Ioan Suciu (n. 4 decembrie 1907, Blaj – d. 27 iunie 1953, Închisoarea Sighet) a fost primul episcop greco-catolic din România arestat de autoritatile comuniste în anul 1948, deschizând astfel seria Episcopilor arestati de regimul comunist si morti în închisori pentru fidelitatea lor fata de Biserica lui Cristos.
Lucrarile Sinodului, conduse de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, au abordat probleme cu caracter pastoral, liturgic, educativ, administrativ-canonic.
Sinodul Episcopilor a mai tratat de-a lungul sesiunilor sinodale si teme de interes atât pentru întreaga Biserica cât si pentru diferitele Eparhii. Printre temele tratate amintim: aspecte ale organizarii activitatii pastorale în Biserica plecând de la realitatea existentei diferitelor grupuri de laici; aspecte ale reorganizarii pastorale în diaspora occidentala; formarea teologica – necesitate a promovarii valorilor crestine. Comisia Sinodala Liturgica a propus lucrari de revizuire a unor carti liturgice, precum si textul unui Acatist pentru cinstirea servului lui Dumnezeu Mons. Vladimir Ghika, a carui beatificare va fi proclamata la Bucuresti în data 31 august a.c.
În ceea ce priveste procesul de beatificare a Episcopilor Greco-Catolici morti în faima de martir în regimul comunist, Sinodul a analizat raportul comunicat de catre Postulatorul Cauzei, si si-a exprimat satisfactia si speranta pentru ca în cît mai scurt timp Episcopii nostri sa poata fi cinstiti asa cum se cuvine.
Sinodul Episcopilor a luat act cu profunda îngrijorare de recenta propunere legislativa a vicepresedintelui PDL, domnul deputat Ioan Oltean, care ”cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate în 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe … si consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din România începuta de catre comunisti”.
Desfasurate sub ocrotirea Preasfintei Fecioare Maria, lucrarile Sinodului Episcopilor s-au derulat într-un spirit de reala comuniune si consens general. Sinodul Episcopilor care se reuneste în sesiune ordinara de doua ori pe an a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara sa aiba loc în perioada 14-17 octombrie 2013, la Blaj.

Notar