„În data de 8 decembrie 2010, în sala „Traian Mosoiu” a Primariei Oradea, a avut loc comemorarea a 90 de ani de la moartea episcopului greco-catolic Demetriu Radu, ca urmare a unui atentat în Senatul României. Comemorarea a adunat în sala mare oficialitati locale, senatori, deputati, profesori universitari, oameni de cultura, preoti, seminaristi si elevi, toti dornici sa afle cât mai multe despre Demetriu Radu.
Evenimentele dedicate ierarhului greco-catolic, au început duminica, 5 noiembrie 2010, cu un pelerinaj la Radesti, judetul Alba, locul natal dar si locul de vesnica odihna a lui Demetriu Radu. Cel de al doilea moment din cadrul manifestarilor dedicate lui Demetriu Radu, s-a derulat în plenul Senatului, în dimineata zilei de 8 decembrie 2010, unde, domnul senator Ioan Mang, a prezentat în fata plenului un cuvânt de omagiu, vorbind despre activitatea neobosita a episcopului Demetriu Radu în slujba mentinerii identitatii nationale a românilor din Transilvania.
Comemorarea a început cu intonarea imnului de stat, dupa care P.S. Virgil Bercea, în deschiderea lucrarilor, a dorit sa sublinieze importanta acestui eveniment, necesitatea cunoasterii trecutului, pentru ca au existat oameni, locuri si fapte care au schimbat istoria, care au luptat si s-au jertfit pe altarul credintei pentru ca noi sa fim astazi aici. Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana, presedintele Senatului României, a transmis un mesaj oradenilor, care a fost citit de domnul deputat Ioan Sorin Roman.
P.S. Virgil a subliniat faptul ca: „Episcopul Demetriu Radu, venea din «Capitala jertfelor românesti», Blajul, ai carui arhierei, formati în spiritul Scolii Ardelene, transmis prin generatii, au servit cu toata fiinta lor Biserica si neamul, uneori cu pretul vietii.
Ori de câte ori facem popasuri pe drumurile istoriei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Biserica credintei noastre, ne întâmpina jertfa. Jertfa este si moartea tragica a episcopului Eparhiei de Oradea, Demetriu Radu, la 8 decembrie 1920, în Parlamentul României, unde, în calitatea sa de senator de drept, prin profunzimea gândului si puterea cuvântului, intervenea pentru cauzele drepte si bune ce trebuiau înfaptuite.
La acest ceas aniversar reînvie în mintea noastra imaginea episcopului care a condus cu credinta, inteligenta, curaj, demnitate si devotament, timp de 17 ani, Eparhia noastra de Oradea. A iubit Biserica Romei, fericit de a fi printre fiii ei «dupa credinta crestineasca ce o marturisim». A avut un suflet mare si cutezator, asa cum au toti aceia care iubesc oamenii si sunt capabili de daruire. A ctitorit biserici în care sa-L laudam pe Dumnezeu, sa ne gasim un drum, un parcurs al sufletului, pentru a ne desavârsi ca si crestini si oameni.
Episcopul Demetriu Radu i-a învatat pe credinciosii sai adevarurile de credinta, le-a sfintit vietile si a condus Eparhia cu întelepciune. Fiinta lui raspândea lumina si seninatate, bunatate si speranta în bine. Cei care au venit în contact cu Preasfintia Sa îi ramâneau îndatorati «de a fi restabilit în ochii lor ideea maretiei umane».
Episcopul Demetriu Radu ramâne unul din cele mai nobile modele de viata. Întregul sau mesaj crestin si uman ajunge pâna la noi, fiind atât de actual astazi ca si în vremea lui.”
Preasfintia Sa a încheiat prin a le multumi celor care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment, în special domnului Florin Jula, consilier cultural al Episcopiei.
În continuare a luat cuvântul domnul Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, care a remarcat prezenta numeroasa din sala primariei si a convenit, împreuna cu P.S. Virgil, ca în primavara anului viitor sa monteze o placa comemorativa pe Palatul Episcopal Greco-Catolic, în memoria Vizitei Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria din 23 mai 1919.
Personalitatea episcopului a mai fost evocata de profesorii universitari Blaga Mihoc, cu lucrarea stiintifica „Demetriu Radu – pentru Biserica si Natiune”, si Viorel Faur cu lucrarea „Consideratii referitoare la activitatea episcopului Demetriu Radu”, moderator fiind Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor.
Seara s-a încheiat cu un recital de colinde interpretate de Corul „Schola Cantorum” al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, dirijor Radu Muresan, urmat de expozitia foto-documentara dedicata episcopului Demetriu Radu, prezentata si organizata de doamna Iudita Caluser.
La eveniment au mai fost prezenti: parintele paroh Adrian Bisboaca din Radesti, parintele Paul Turcu, protopop de Teius si nepoata lui Demetriu Radu, Mona Radu.
Evenimentul a fost organizat de: Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Primaria Municipiului Oradea, „Muzeul Tarii Crisurilor” Oradea, Arhivele Nationale – Directia Judeteana Bihor si Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai”.