„Dupa Sfânta Liturghie din solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos, celebrata duminica, 5 aprilie 2015, în Piata Sfântul Petru, papa Francisc a adresat ”Urbi et Orbi”, traditionalul Mesaj de Pasti, însotit de Binecuvântarea Apostolica si darul indulgentei plenare. În Mesajul sau, Suveranul Pontif a subliniat ca pentru a intra în misterul învierii Domnului este nevoie de umilinta si înjosire, opusul acelor valori pe care deseori le impune lumea de astazi. Sfântul Parinte a invocat darul pacii pentru toti crestinii persecutati din cauza credintei în Cristos, pentru locuitorii acelor tari sfâsiate de conflicte vechi si noi, precum si darul libertatii pentru toate persoanele care sunt victima a diferitelor forme moderne de sclavie. În fine, a multumit pentru darul florilor care au ramas nevatamate sub ropotele ploii insistente din cursul diminetii si au împodobit cu prospetimea lor altarul din Piata San Pietro.
Redam mai jos, în traducerea noastra de lucru, Mesajul de Pasti 2015 adresat ”Urbi et Orbi” de Sfântul Parinte Papa Francisc:
«Isus Cristos a înviat!
Iubirea a învins ura, viata a învins moartea, lumina a îndepartat întunericul!
Isus Cristos, din dragoste fata de noi, s-a despuiat de slava sa dumnezeiasca, s-a golit de sine, a luat chipul robului si s-a înjosit pâna la moarte, si înca moartea pe cruce. De aceea si Dumnezeu l-a înaltat si l-a facut Domn al universului. Isus este Domnul!
Prin moartea si învierea sa Isus arata tuturor calea vietii si a fericirii: aceasta cale este smerenia, care presupune umilirea. Aceasta este calea care conduce la slava. Numai cel care se umileste poate sa mearga spre ”cele de sus”, spre Dumnezeu (cf Col 3,1-4). Cel mândru se uita ”de sus în jos”, cel smerit se uita ”de jos în sus”.
În dimineata Pastelui, înstiintati de femei, Petru si Ioan au alergat la mormânt si l-au gasit deschis si gol. Atunci s-au apropiat si s-au ”aplecat” ca sa intre în mormânt. Pentru a intra în mister e nevoie de ”a se apleca”, de a se înjosi. Numai cel care se înjoseste întelege preamarirea lui Isus si îl poate urma pe drumul sau.
Lumea propune sa te impui cu orice pret, sa concurezi, sa te pui în valoare… Dar crestinii, prin harul lui Cristos care a murit si a înviat, sunt germeni ai unei alte umanitati, în care cautam a trai unii în slujirea altora, a nu fi aroganti ci disponibili si respectuosi.
Aceasta nu înseamna slabiciune, ci adevarata tarie! Cel care poarta în sine taria lui Dumnezeu, iubirea si dreptatea lui, nu are nevoie sa foloseasca violenta, dar vorbeste si actioneaza cu puterea adevarului, a frumusetii si a iubirii.
De la Domnul înviat imploram harul de a nu ceda mândriei care alimenteaza violenta si razboiul, ci de a avea curajul smerit al iertarii si al pacii. Lui Isus biruitor îi cerem sa usureze suferintele atâtor frati ai nostri persecutati pentru cauza numelui sau, precum si ale tuturor celor care sufera pe nedrept urmarile conflictelor si violentelor în curs.
Pace, cerem mai întâi de toate pentru Siria si Irak, ca sa înceteze zgomotul armelor si sa se restabileasca buna convietuire între diversele grupuri care alcatuiesc aceste tari dragi. Comunitatea internationala sa nu ramâna inerta în fata imensei tragedii umanitare din aceste tari si la drama numerosilor refugiati.
Pace, imploram pentru toti locuitorii Tarii Sfinte! Sa creasca între israelieni si palestinieni cultura întâlnirii si sa se reia procesul de pace astfel încât sa se puna capat anilor de suferinta si dezbinare.
Pace, cerem pentru Libia, ca sa înceteze absurda varsare de sânge în curs si orice violenta barbara, iar cei care tin la soarta tarii sa faca în asa fel încât sa promoveze reconcilierea si sa edifice o societate fraterna care sa respecte demnitatea persoanei. La fel si Yemen, ne dorim sa predomine vointa comuna de pacificare pentru binele întregii populatii.
În acelasi timp îi încredintam cu speranta Domnului milostiv întelegerea la care s-a ajuns zilele acestea la Lausanne, ca sa fie un pas definitiv spre o lume mai sigura si fraterna.
De la Domnul înviat imploram darul pacii pentru Nigeria, pentru Sudanul de Sud si pentru diferitele regiuni ale Sudanului si R. D. Congo. O rugaciune neîntrerupta sa se înalte de la toti oamenii de bunavointa pentru cei care si-au pierdut viata – ma gândesc în particular la tinerii ucisi joia trecuta (2 aprilie 2015 – n.r.) la Universitatea din Garissa, în Kenia – pentru cei care au fost rapiti, pentru cei care au trebuit sa-si abandoneze casa si pe cei dragi.
Învierea Domnului sa aduca lumina în Ucraina, mai ales celor care au suferit violentele conflictului din ultimele luni. Fie ca aceasta iubita tara sa regaseasca pacea si speranta gratie angajarii tuturor partilor interesate.
Pace si libertate cerem pentru atâtia oameni si femei supusi noilor si vechilor forme de sclavie din partea unor persoane si organizatii criminale. Pace si libertate, pentru victimele traficantilor de droguri, aliati de multe ori cu puterile care ar trebui sa apere pacea si armonia în familia umana. Si pace cerem pentru aceasta lume supusa traficantilor de arme.
Celor marginalizati, încarcerati, saraci si migrantilor, care foarte adesea sunt respinsi, maltratati si eliminati; celor bolnavi si suferinzi; copiilor, mai ales celor care îndura violente; celor care astazi sunt îndoliati, tuturor oamenilor si femeilor de bunavointa sa ajunga vocea aducatoare de mângâiere a Domnului Isus: ”Pace voua!” (Lc 24,36). ”Nu va temeti, am înviat si de acum sunt pururi cu voi!” (cf Liturghierul Roman, Antifonul de intrare din ziua Pastelui).
Dragi frati si surori, Doresc sa va adresez urarile mele de Pasti Fericit voua, tuturor celor care din diferite tari ati venit în aceasta Piata, precum si celor care sunt conectati prin mijloacele de comunicare sociala. Duceti în casele voastre si celor pe care-i întâlniti vestea frumoasa ca Domnul vietii a înviat, aducând cu sine iubire, dreptate, respect si iertare!
Va multumesc pentru prezenta voastra, pentru rugaciunea voastra si pentru entuziasmul credintei voastre într-o zi atât de frumoasa dar si atât de urâta din cauza ploii. Un gând special si recunoscator pentru darul florilor care si anul acesta vin din Tarile de Jos. Va doresc un ”Pasti fericit” tuturor! Rugati-va pentru mine, pofta buna si La revedere!».
La încheierea Mesajului sau de Pasti, papa Francisc a invocat Binecuvântarea Apostolica si darul indulgentei plenare pentru toti cei care sarbatoresc crestineste Învierea Domnului.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va