„Marti, 13 martie 2012, la Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea a avut loc lansarea de carte a d-lui prof. univ. dr. Valentin Timaru: „Stilistica muzicala” editata la Editura Tiparnita din Arad.
D-na prof. Ligia Mirisan, directoarea Bibliotecii, în calitate de gazda, a luat cuvântul întâmpinând autorul si sala arhiplina cu un discurs plin de caldura, prin care a reliefat legaturile si colaborarile îndelungate ale compozitorului, muzicologului si profesorului Valentin Timaru cu orasul, cu oamenii sai, cu Facultatea de Muzica.
Conf. univ. dr. Mirela Târc, prodecan al Facultatii de Arte a Universitatii din Oradea a prezentat lucrarea, subliniind importanta lansarii pe piata de carte a volumului întâi a „Stilisticii muzicale”, o carte asteptata atât de studenti cât si de profesori sau muzicologi, si de ce nu, chiar si de melomani. S-a evidentiat rolul de model al acestei carti, model de analiza, sistematizare si reflectie asupra fenomenului muzical în care compozitorul porneste de la cântecul primilor crestini la monodia gregoriana si bizantina, trecând prin principalele etape stilistice: Evul Mediu, Renasterea, Clasicismul muzical si se opreste la finele Romantismului cu promisiunea celui de-al doilea volum care sa trateze epoca stilistica a secolului nelinistit al modernitatii si contemporaneitatii muzicale.
Cartea contine informatii utile si esentiale, pertinente si personalizate prin comentarii critice în ceea ce priveste cadrul istoric, cultural, detalii biografice semnificative, cât si analize ale elementelor de limbaj, dar mai ales sinteze si observatii de mare profunzime asupra stilului epocii, scolii muzicale sau individualitatii creatiei fiecaruia dintre marii compozitori ai lumii.
Amprenta stilistica a retoricii discursului personal este unica, uneori impregnata de acribia demersului stiintific, analitic, focusat pe demonstratie, alteori seducatoare prin încarcatura emotionala si sensibilitate.
Prof. univ. dr. Valentin Timaru a luat cuvântul pentru a multumi publicului pentru interesul aratat fata de cartea sa si pentru a evoca amintirea unor prieteni dragi care-l leaga de Oradea: prof. univ. dr. Avram Geoldes, prof. Maria Tsintsilonis, prof. Gheorghe David, chiar daca acestia au trecut deja la Domnul, dedicându-le acest eveniment.
În semn de omagiu si pretuire, lect. univ dr. Carmen Rus si prof. dr. Radu Muresan au oferit în dar un recital de lucrari corale religioase compuse de maestrul Valentin Timaru, reflectând astfel nu numai calitatea acestuia de gânditor asupra si despre arta sunetelor, cât si pe cea de gânditor cu si prin arta sunetelor. Corul Departamentului de Muzica al Universitatii din Oradea a interpretat sub bagheta dirijoarei Carmen Rus, cu profesionalism si emotie, lucrarile: „O maicuta sfânta” si „Sub o salcie pletoasa”, iar corurile conduse cu maiestrie de prof. dr. Radu Muresan, „Schola Cantorum” si „Buna Vestire” au interpretat din Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur: „Sfinte Dumnezeule”, ecteniile „Doamne îndura-te de noi”, „Pe tine te laudam” si „Tatal nostru”. Astfel manifestarea a avut o dubla semnificatie, aceea de sarbatoare a spiritului dar si a sufletului.