„“Mi-a facut lucruri mari cel Atotputernic” (Lc 1,49): la aceasta tema au reflectat peste 100 de tineri din Eparhia Greco-Catolica de Oradea, care au luat parte la Universitatea de Vara organizata de Biroul Pastoral Eparhial pentru laici la Vila Sântana din comuna Sânmartin, în perioada 17 – 20 iulie a.c.. Tinerii “cursanti” au raspuns invitatiei PSS Virgil Bercea de a petrece împreuna momente de prietenie, spiritualitate, comuniune si formare în cadrul anului pastoral desfasurat sub egida “Credinta si discernamânt”.
«Sa fiti tineri de caracter, alegându-va adevarate modele, sa raspundeti cu fermitate marilor provocari contemporane. ‹Da›-ul vostru sa fie deschis planului pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre voi, iar ‹nu›-ul sa fie un act de curaj demonstrat în diferite momente» i-a îndemnat PS Virgil în cuvântul sau de învatatura adresat participantilor la Sfânta Liturghie de încheiere, celebrata joi, 20 iulie a.c.., în parohia “Nasterea Maicii Domnului” din Baile “1 Mai”. În cadrul Universitatii de Vara au fost propuse cursuri precum: Liturghia în viata crestinului si importanta sacramentelor (Pr. Eduard Fischer), Biblia, izvor al fericirii (Pr. Antoniu Chifor), Istoria Bisericii (Sergiu Soica), Tânarul si Biserica (Pr. Anton Cioba), dar totodata diferite activitati de socializare: jocuri de autocunoastere propuse de dn. psiholog Ana Popa, spectacole si concursul artistic X-factor. Nu au lipsit momentele de reflectie si rugaciune în jurul unui verset biblic propus ca si meditatie zilnica pentru a ajuta fiecare tânar sa ofere un raspuns personal întrebarilor propuse. Iata câteva dintre raspunsurile participantilor:
•Ce asteptari am si ce obiective vreau sa ating în aceasta tabara?
«Sa crestem împreuna, sa ne cunoastem cât mai bine si sa ne bucuram de fiecare moment petrecut împreuna: cântat, jucat, învatat, rugat, lucrat si bineînteles mâncat si dormit»,
«Legarea de prietenii, atingerea Înteleciunii, dezvoltarea de cunostinte, trairi si experiente multiple»

•Ce m-a impresionat în mod placut azi si pentru ce vreau sa-i multumesc lui Dumnezeu?
«Într-un mod foarte placut am fost impresionata de faptul ca Dumnezeu comunica atât de simplu cu noi, folosind o carte a carui nume e chiar Biblia. Mereu îi voi multumi pentru acest fapt si pentru taria oferita în moment de cumpana»,
«Pentru mine cel mai interesant lucru au fost cursurile, în mod special cel despre Sfânta Liturghie. Îi multumesc lui Dumnezeu pentru oportunitatile pe care mi le-a oferit»,
«Am învatat sa ma bucur de lucrurile simple si marunte. Doamne, te rog ajuta-i pe toti oamenii sa Te descopere în lucrurile simple si marunte».

Editia din acest an a Universitatii de Vara s-a încheiat cu un examen de evaluare si festivitatea de premiere a tinerilor participanti la finalul unei “sesiuni” formative menita sa le deschida noi ferestre spre viitor.
Multumim tuturor persoanelor implicate în buna organizare a acestui eveniment, în mod special parintelui vicar general, Olimpiu Todorean, care a sustinut aceasta activitate si care a fost prezent în mijlocul tinerilor, oficiind Sfânta Liturghie de miercuri, în cadrul careia ia îndrumat pe tineri sa aleaga lucrurile folositoare pentru ei. Multumim deasemenea si Directiei de Dezvoltare si Implementare Proiecte Bihor pentru sprijinul acordat.