„La audienta generala de miercuri, 1 aprilie 2015, în Piata Sfântul Petru, Papa Francisc a subliniat la saluturile adresate pelerinilor polonezi si italieni împlinirea, pe 2 aprilie, a zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea:
”Mâine se împlinesc zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea” – a spus Pontiful în salutul adresat grupurilor de pelerini polonezi. ”Îl amintim ca pe un mare marturisitor al lui Cristos cel suferind, mort si înviat, si îi cerem sa mijloceasca pentru noi, pentru familii, pentru Biserica, pentru ca lumina învierii sa straluceasca peste toate umbrele vietii noastre si sa ne copleseasca de bucurie si de pace. Laudat sa fie Isus Cristos!”.
Adresându-se succesiv pelerinilor italieni, Papa Francisc le-a dorit ca Triduum-ul pascal, pe care l-a numit ”centrul credintei si al vietii Bisericii”, sa fie ”ocazie de a intra pe deplin în misterul mortii si învierii lui Isus”.
”Adresez un gând special celor tineri, bolnavilor si sotilor recent casatoriti. Mâine se împlinesc zece ani de la moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea: exemplul si marturia lui sa fie mereu vii între noi. Dragi tineri, învatati sa înfruntati viata cu ardoarea si entuziasmul lui; dragi bolnavi, duceti cu bucurie crucea suferintei asa cum el ne-a învatat; si voi, dragi soti recent casatoriti, puneti-L mereu pe Dumnezeu la centru, pentru ca istoria voastra conjugala sa aiba mai multa iubire si fericire”.
Fost arhiepiscop de Cracovia, Karol Woityla a fost ales ca succesor al Sfântului Apostol Petru la 16 octombrie 1978, luându-si numele de Ioan Paul al II-lea. Avea 58 de ani. Printre numeroasele gesturi de afectiune fata de România, amintim beatificarea primului român, Fericitul Ieremia Valahul, la 31 octombrie 1983, si calatoria sa apostolica în tara noastra, de la 7 la 9 mai 1999. Pontificatul sau, al treilea ca durata din istoria Bisericii, a avut 26 de ani, 5 luni si 17 zile. A murit la 2 aprilie 2005 dupa mai multe saptamâni de suferinta. A fost beatificat de Benedict al XVI-lea pe 1 mai 2011 si canonizat de Papa Francisc la 27 aprilie 2014. Este cinstit anual în calendarul universal pe 22 octombrie.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va