„Si în acest an, în ciuda faptului ca Dealul Ciuperca (Calvar) nu a putut gazdui acest eveniment ca în anii anteriori, am dorit sa pastram vie traditia fratilor franciscani de la Manastirea Franciscana “Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, aceea de a-L urma pe Isus Cristos în drumul Sau spre moarte pentru mântuirea noastra.
Asadar, aflându-se deja la a XI-a editie, evenimentul a avut loc pe data de 1 aprilie (Miercurea Mare la romano-catolici), în parcul de lânga Manastirea noastra. Noua locatie, Parcul Olosig, nefiind una potrivita traditionalei Cai a Sfintei Cruci în care noi, tinerii franciscani ai grupului “Allegria” puneam în scena cele 14 stari, îmbracati fiind în personajele care I-au aparut în cale lui Isus pe drumul Sau. În acest an a existat o schimbare radicala pe care parintele nostru spiritual, Pr.Tiba Cristian ne-a propus-o si care ni s-a parut o idee foarte buna. Neexistând treptele pe care Isus le urca pe Dealul Calvar, am ales sa reprezentam simbolic acest drum; astfel, CRUCEA Mântuitorului a fost purtata de 4 tineri de la o statiune la alta, fiecare statiune fiind marcata printr-o cruce în miniatura, un verset biblic specific fiecarei stari si o torta aprinsa tinuta de un tânar cercetas si tineri ai Oratoriului “Don Orione” din Oradea (carora le multumim prin aceasta cale ca au acceptat sa fie alaturi de noi în organizarea evenimentului).
Crucea, purtata pe umerii tinerilor, urmata de preoti si credinciosi, de diferite confesiuni (greco si romano-catolici, reformati si luterani), dar si de episcopii nostrii , Preasfintitul Virgil Bercea (episcop greco-catolic de Oradea) si Preasfintitul Böcskei László (episcop romano-catolic de Oradea), a fost “personajul principal”, de aceasta data, deoarece ea este cea care a trecut prin toate cele 14 statiuni pe care Isus le-a parcurs din momentul condamnarii de catre Pontiu Pilat si pâna pe Golgota unde a fost rastignit.
Muzica ambientala dintre stari, interpretata la flaut si chitara de 2 dintre tinerii grupului nostru, Demian George si Gabriel Muresan,alaturi de cele 2 strofe cântate de corul manastirii , au fost “ingredientele” care ne-au transmis suferinta si greutatea purtarii crucii pe care Fiul lui Dumnezeu le-a îndurat: suferinta care nu se poate descrie în cuvinte; o durere apasatoare neimaginabila; batjocura pe care El a îndurat-o fara a se i împotrivi, chiar daca a fost condamnat pe nedrept. Seninatatea cu care Cristos a înfruntat suferinta este de nedescris. De multe ori, noi nu reusim sa pastram seninatatea în fata greutatilor, suferintelor sau a problemelor zilnice. “Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea în fiecare zi si sa Ma urmeze!(Luca 9:23)” este o invitatie pe care Isus Cristos o propune fiecaruia dintre noi.
Speram ca toti cei care au fost prezenti sa fi trait alaturi de noi clipele grele pe care Isus le-a îndurat, iar astfel sa putem sa ne dam seama de adevarata însemnatate a Sarbatorii Pastelui, aceea ca Fiul lui Dumnezeu ne-a mântuit prin patima, moartea si Învierea Sa.
Sarbatori binecuvântate în Domnul !