„În data de 14 martie 2015, la Biserica Greco-Catolica „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius, a avut loc o binecuvântata reculegere spirituala la care au participat cu preponderenta credinciosi din parohiile Stei si Beius, însotiti de preotii Zima Zorel, protopop si paroh de Beius, Slobodnic Iosif, viceparoh de Beius, Emil Ghiurca, paroh de Stei si Taichis Marius, paroh de Dragoteni. Activitatea a decurs într-o profunda ambianta crestina, începând cu Sfânta Liturghie celebrata de cei patru preoti în prezenta a circa 45-50 de credinciosi.
Dupa Sfânta Liturghie la oratoriul „Episcop Ioan Suciu”, de lânga biserica, s-a servit o gustare, prilej cu care participantii s-au cunoscut, au schimbat pareri si asteptari cu privire la reculegerea spirituala si la problemele bisericii.
Prima meditatie desfasurata în biserica, sustinuta de partintele Zorel, a avut ca tema drumul împreuna cu Isus Cristos. Cu har si cu o buna pedagogie comunicationala participantii au fost provocati prin întrebari cu privire la drumul lui Isus cu noi. Alegem noi acest drum? Cum? De ce?
Dupa evocarea drumului lui Avraam si al lui Moise, s-a ajuns la drumul lui Isus, „Calatorul suprem care vine si astazi si ne provoaca si pe noi de a parcurge acest drum”. Participantii au fost apoi organizati în doua grupe de dialog, moderate de parintele Iosif si Emil, alaturi de surorile Antonella si Maria. Dialogul s-a axat pe doua întrebari: „ Cine a fost o binecuvântare pentru mine? Pentru cine am fost eu o binecuvântare? Sunt în stare sa ma abandonez si sa-L urmez pe Isus Cristos?” La finalul discutiilor, parintele Zorel a prezentata si comentat proiectia video a unei sculpturi care reprezinta Sfânta Treime, proiectie oferita de surorile Ana si Hanni, care din motive de sanatate nu au putut sa fie prezente. Dupa înca o pauza bine meritata, s-a desfasurat a doua parte a meditatiei pe tema „Ispitirea lui Isus” (Lc 4, 1-13). La acest moment au participat si ceilalti preoti din protopopiat, dupa ce au celebrat în propriile parohii oficiile liturgice traditionale ocazionate de pomenirea celor adormiti .
Încercând o retrospectiva a acestei reusite reculegeri spirituale, putem afirma ca dominanta actiunii a fost disponibilitatea participantilor, începând cu parintele Zima Zorel, de a personaliza „tematica pusa în discutie, aceea de a marturisi în fata tuturor experienta traita de noi unul fiecare pe drumul împreuna cu Cristos.”