Un adevărat apărător al democrației, patronul spiritual al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” este comemorat cu solemnitate, an de an, în lunile ianuarie și februarie de către elevii și cadrele didactice. Anul acesta la data de 8 ianuarie s-au împlinit 150 de ani de la nașterea, respectiv la data de 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu.
Din dorința de a descoperi cât mai multe despre personalitatea marelui om politic, în data de 3 februarie 2023, a fost organizată o primă ediție a concursului cu tema Iuliu Maniu – viața și activitatea. Concursul a constat în participarea elevilor la două probe. Proba scrisă presupune evaluarea cunoștințelor însușite de elevi prin rezolvarea unor itemi de tip obiectiv, care conțin informații ce se găseau în bibliografia atent aleasă. Proba practică are ca scop testarea abilităților artistice prin realizarea unei lucrări având în centru portretul lui Iuliu Maniu.
Interesul manifestat de elevi a fost o reală și plăcută surpriză, la concurs înscriindu-se peste 90 de elevi. Aceștia au fost organizați în grupe mixte de câte trei, elevii mari de liceu luându-și rolul de coordonatori ai colegilor lor mai mici. Într-o atmosferă caldă dar și competitivă, cele 31 de echipe s-au întrecut azi pe parcursul a două ore, în Sala festivă a școlii, punându-și profesorii într-o reală dificultate, având în vedere punctajele foarte strânse dintre elevi.
Concluzionând, acest eveniment s-a bucurat de un real succes. Cu o notă optimistă și entuziastă, elevii noștri își doresc să cunoască mai multe, să descopere detalii și să lucreze în echipă, bucurându-se de învățare și apreciind eforturile dascălilor lor.
În 4 februarie 2023, Sfinxul de la Bădăcin ne-a așteptat la el acasă cu Dealul Țarinii îmbrăcat în zăpadă. Elevii și dascălii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea i-au simțit prezența, conștienți fiind de însemnătatea acestui loc pentru el: La Bădăcin, parcă și aerul e mai proaspăt. În liniștea grădinii uit greutățile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă. (Iuliu Maniu).
Casa Memorială Iuliu Maniu și-a deschis larg porțile pentru a primi și alți pelerini veniți din mai multe colțuri ale țării: săteni din Bădăcin și din împrejurimi, elevi și cadre didactice de la diferite școli pentru care și azi Iuliu Maniu reprezintă un reper moral, profesori universitari, preoți și înalte oficialități, printre care s-au aflat prefectul județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea, președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Ilie Bolojan, și președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu. Împreună cu ei, am participat la oficierea Sfintei Liturghii în capela familiei Maniu, îmbrăcată în veșmite ce împlinesc în acest an un secol.
Printre participanții la Simpozionul Național Iuliu Maniu – reper și model pentru eternitate, activitate din cadrul proiectului educativ cu participare internațională Împreună în diversitate și multiculturalitate, s-au numărat: pr. Cristian Borz; doamna Corina Bejinariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române; domnul Ioan Andrei Gherasim de la Fundația „Corneliu Coposu”; domnul Ottmar Trașcă, reprezentant din partea Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca; domnul Cornel Jurca; domnul Daniel Săuca; domnul Cosmin Budeancă, din partea Fundației Culturale Memoria; domnul Valentin Șerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj Napoca; domnul Marin Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, fin cunoscător al vieții și activității lui Iuliu Maniu, care a lansat cu această ocazie cartea Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin, un proiect editorial ieșit de sub tipar în acest an și dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la naștere și la 70 de ani de la trecerea în eternitate. Alocuțiunile și lansările de carte – Iuliu Maniu văzut de românii americani, de Vasile Dâncu, și Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin, de Marin Pop, apărute în colecția Istorie contemporană a Editurii Școala Ardeleană – s-au concentrat asupra importanței pe care a reprezentat-o patronul nostru spiritual în înfăptuirea idealului național – România Mare –, asupra valorilor sale morale deosebite și asupra laturii spirituale.
5 februarie a fost o zi profundă, peste care și-au lăsat amprenta vibrațiile de recunoștință și spiritualitate ale tuturor celor care s-au adunat la Sfânta Liturghie și la slujba de Parastas oficiate de Preasfinția Sa Virgil Bercea în Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Corul Liceului Greco-Catolic și întreaga biserică au cântat într-un glas plin de recunoștință în memoria celui care și-a dedicat întreaga viață dreptății, credinței în Dumnezeu și unității naționale.
Predica Preasfințitului Virgil și discursul susținut de doamna profesor Mihaela Olău i-au emoționat pe enoriașii care au umplut catedrala. Figura copilului ascultător, a fratelui iubitor, a celui care își asumă greul familiei, a puternicului și influentului om politic, a românului modest, logodit cu idealul național și a smeritului creștin sunt doar câteva dintre laturile lui Iuliu Maniu ce au fost proiectate prin alocuțiunile de la sfârșitul slujbei.
De jur împrejurul statuii lui Iuliu Maniu mulțimea prezentă a făcut să răsune în Piața Unirii cutremurătorul Imn al lui Iuliu Maniu. Oficialitățile care au venit pentru a aduce un omagiu făuritorului de țară – domnul primar Florin Birta, doamna viceprimar Antonia Nica, doamna senator Arina Moș, domnul vicepreședinte Călin Gal –, direcțiunea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, împreună cu profesorii și elevii acestuia au depus coroane de flori și trandafiri la picioarele Sfinxului de la Bădăcin. Într-un moment de meditație, am rememorat cu toții faptul că, în urmă cu 70 de ani – 5 februarie 1953 –, sufletul lui Iuliu Maniu a fost purtat de îngeri spre Casa Tatălui, după apăsătoarea perioadă de zbatere continuă în închisorile comuniste, ce i-a adus mântuirea cristică.
Iuliu Maniu trăiește în continuare printre noi. Elevii liceului orădean care îi poartă numele îl pot descoperi în fiecare clipă în curtea școlii, în sala de sport, în laborator, în sala de clasă, în colegul de bancă, în dascăl sau în domnul director. Este de ajuns să îndrepte un gând înspre el și prezența lui se va face simțită. Pot să îl ia drept model de comportament afabil, iubitor, evoluând sprijiniți de exemplul de viață oferit de Iuliu Maniu. Până la urmă, fiecare poate să se considere un potențial Iuliu Maniu, devenind, prin reflexia sa, o mândrie a școlii noastre, a Bisericii noastre, a țării noastre.