„Între 29 si 31 octombrie 2014 a avut loc simpozionul international Scoala Ardeleana, editia a IX-a, la care au participat cercetatori din România, Italia, Slovacia si Ungaria. Simpozionul a fost organizat de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, Facultatea de Teologie Greco-Catolica a Universitatii Babes-Bolyai, Institutul de Istorie din Cluj al Academiei Române si Institutul Teologic Sfântul Atanasie din Nyíregyháza (Ungaria) si a fost dedicat primei aniversari a Zilei nationale a Scolii Ardelene (11 octombrie) si împlinirii unui centenar de la punerea pietrei de temelie a Academiei Teologice, actuala cladire a Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica.

În cuvintele de deschidere ale pr. Cristian Barta, decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, dl. Remus Câmpeanu, directorul Institutului de Istorie din Cluj al Academiei si dl. Ionut Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al FTGC care au prezentat o scurta istorie a deja traditionalului simpozion (care la aceasta editie a avut 56 de invitati din patru tari) si au precizat ca miscarea culturala si nationala din secolul al XVIII-lea nu este tema permanent reluata a simpozionului, ci modelul de urmat.

Simpozionul s-a desfasurat timp de trei zile în ansamblul de cladiri ale Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfintii Trei Ierarhi din Oradea si Departamentului Oradea al FTGC si a inclus lucrarile propriu-zise, conferinta domnului Andrei Marga intitulata Religia în era globalizarii si trei lansari de carte.

Comunicarile stiintifice, desfasurate în doua sectiuni (Istorie si Teologie-Filosofie), au prezentat rezultatele cercetarilor participantilor si au prilejuit dezbateri animate în care s-au implicat si auditorii interesati.

Filosoful Andrei Marga a expus conexiunile dintre religie si identitatea europeana, subliniind importanta religiei si a credintei pentru omul contemporan, pentru libertatea democratica, în contextul relatiilor complexe generate de globalizare. Desi subiectul a fost vast si bogat în articulatii conceptuale, prezentarea filosoful Andrei Marga a reusit sa pastreze interesul si atentia numerosului public timp de aproape o ora si jumatate.

Cartea Religia în era globalizarii a filosofului Andrei Marga a fost prezentata de profesorul Marius Cruceru care a comparat cartea cu o harta si o busola pentru calatoria într-o viata plina de relativism, iar pr. conf. Alexandru Buzalic a aratat necesitatea deschiderii teologiei contemporane spre afirmatiile stiintei si filosofiei printr-o formulare coerenta care sa conduca spre o teologie fundamentala în dialog cu omul concret traitor al timpului sau.

În prezentarea cartilor Eparhia Greco-Catolica de Oradea si Securitatea în anul 1848 si Clerici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în detentie sub regimul comunist din România ale istoricului Sergiu Soica, doamna Cristina-Liana Puscas a aratat ca sunt pagini despre rezistenta, demnitate si curaj, dar si despre frumusete si sensibilitate si ca atunci când omul se confrunta cu un sistem malefic, doar credinta îi poate da putere sa treaca peste încercari de neînchipuit. La un moment dat, lansarea parea compromisa de o defectiune a retelei de curent electric ce afectase jumatate din strada General Gheorghe Magheru, dar ceea ce parea un inconvenient s-a transformat în oportunitatea unei lansari la lumina calda a lumânarilor, care-i apropie pe oameni si-i deschide spre miracol. La finalul prezentarii PSS Virgil a remarcat ca, probabil, asa trebuia sa fie si ca lumânarile au fost aprinse ca semn al comuniunii cu episcopii arestati în urma cu 66 de ani.

La lansarea cartii Marginalii la o absenta a poetului, eseistului si istoricului Ioan F. Pop, PSS Virgil Bercea a expus câteva consideratii despre dialectica prezentei si absentei lui Dumnezeu, considerata o initiere a omului în dialogul cu Dumnezeu. În cuvântul sau de la aceeasi lansare, prof. univ. Marius Cruceru a reusit sa prezinte intimitatea creativa a scriitorului, asa cum apare în tensiunea apropierii de infinit si în truda slefuirii cuvântului.

La încheierea lucrarilor, PSS Virgil Bercea a multumit participantilor si celor care s-au implicat în organizarea simpozionului si a reamintit ca relativismul moral nu anuleaza ratiunea naturala si a avertizat asupra consecintelor relativizarii identitatii sexuale a oamenilor, anuntând ca Familia va fi tema editiei a X-a.