„O pana de curent care nu a tinut mai mult de o ora a oferit evenimentului de lansare a cartilor despre preotii greco-catolici din închisorile comuniste o încarcatura aparte. Lumânarile aprinse, de necesitate, au reprezentat simbolic candelele de care acesti martiri ai neamului românesc nu s-au bucurat, multi dintre cei care au luptat pentru credinta fiind lichidati, apoi îngropati în locuri necunoscute, fara morminte si fara cruci.

Joi seara, sala de conferinte a Seminarului Greco-Catolic de Oradea a fost gazda unei inedite lansari de carte. Într-o atmosfera plina de solemnitate, lumânarile aprinse de organizatorii care nu au putut remedia problema electricitatii au amintit de întunericul din celulele închisorile comuniste, acolo unde toti cei care s-au opus regimului ateist au fost aruncati si tinuti ani în sir. Unul dintre momentele programate în cadrul Simpozionului International Scoala Ardeleana a fost cel de lansare a celor doua carti – ,,Clerici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în detentie”, respectiv ,,Eparhia Greco-Catolica de Oradea si Securitatea în anul 1948”, avându-l ca autor pe Sergiu Soica.
La eveniment a fost prezent si PS Virgil Bercea, cel care a facut posibil ca cele doua volume sa vada lumina tiparului în acest an, la Editura Mega din Cluj-Napoca. Volumele au fost prezentate de dr. Cristina Liana Puscas, care a amintit ca toate aceste candele care au fost aprinse din necesitatea momentului nu au facut decât sa trezeasca în sufletele celor prezenti la lansare durerea si suferinta pe care cei 54 de preoti greco-catolici au trait-o în acele momente de profunda deznadejde si singuratate când au fost azvârliti în celulele întunecoase ale temnitelor comuniste.
,,Fara morminte, fara cruci, fara ca cineva sa le mai poata aprinde o lumânare la capatâi, torturati luni în sir pentru a renunta la credinta, cu lanturi la picioare târâti de la o închisoare la alta, dormind în paturi de beton, îndurând frigul, foamea si frica, cei 54 de preoti ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si-au câstigat locul printre martirii neamului românesc”, a subliniat Cristina Liana Puscas. Aceasta a amintit faptul ca ambele volume reprezinta o premiera istoriografica, autorul Sergiu Soica reusind sa completeze prin aceste doua aparitii editoriale un gol care s-a resimtit în ce priveste istoria Eparhiei Unite de Oradea.
Volumul ,,Eparhia Greco-Catolica de Oradea si Securitatea în anul 1948” este structurat în doua parti distincte. În prima jumatate, Sergiu Soica aduce în fata cititorului momentul 1948 si tot ce a însemnat din punct de vedere organizatoric Eparhia de Oradea: 216 preoti, o Academie Teologica, o manastire, 200.000 de credinciosi. În partea a doua, regasim un valoros corpus de documente, care nu au mai facut obiectul publicarii si pe care autorul le-a extras din arhivele fostei Securitati, respectiv ale Eparhiei Greco-Catolice si care reflecta zbuciumul episopilor, preotilor si enoriasilor greco-catolici în anul dizolvarii acestui cult. ,,Valoarea acestui volum este data de cele 76 de documente care reflecta drama greco-catolicilor nevoiti, sub amenitarea organelor de securitate, sa renunte la credinta lor", a subliniat Cristina Liana Puscas.
Cea de-a doua carte a lui Sergiu Soica, ,,Clerici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în detentie”, poate fi considerat un omagiu adus celor 54 de preoti greco-catolici din aceasta Eparhie care au fost închisi pentru credinta lor. Ei reprezinta 25% dintre preotii din aceasta zona, dintre acestia opt au murit în închisori, în frunte cu episcopul lor, Valeriu Traian Frentiu. ,,Acum exact 66 de ani, episcopul Valeriu Traian Frentiu era arestat în noaptea de 29 octombrie 1948, iar pe data de 30 octombrie acelasi an toti episcopii greco-catolici arestati erau dusi si închisi la manastirea Dragoslavele. Volumul de fata este o monografie a durerii, martiriului, credintei si bucuriei de a razbate prin iubire fata de Dumnezeu, autorul reusind sa redea chipurile unor eroi care au stiut sa se sacrifice pentru credinta lor”, remarca Cristina Liana Puscas. Autorul celor doua lucrari monumentale a amintit ca cei 54 de preoti care au fost arestati au avut ani grei de îndurat, condamnarile lor cumulând peste 200 de ani. Sergiu Soica a remarcat, în urma analizelor facute, ca din cei 216 preoti, doar 39 au trecut la ortodoxism, restul de 178, reprezentând 82%, au luptat pentru credinta lor, 25% fiind condamnati la ani grei de detentie.
,,Din cei 54 de preoti detinuti, 33 erau casatoriti si doar 11 erau celibi, demontând astfel parerea ca a fost mai usor pentru greco-catolici sa faca opozitie pentru ca nu aveau familie”, a precizat Sergiu Soica. Acesta a mai subliniat ca cei mai multi dintre condamnati aveau, la data arestarii, între 36 si 40 de ani. Autorul, Sergiu Soica, a identificat, pentru fiecare martir în parte, drumul calvarului prin Gulagul românesc, reusind sa completeze datele biografice cu marturii, respectiv documente din arhivele Secutiratii.
,,Acesti clerici au avut punct de pornire Penitenciarul din Oradea. De aici au fost tranzitati spre alte închisori si lagare de munca. Sase clerici ai Eparhiei de Oradea au ajuns la penitenciarul de maxima siguranta din Sighet. La Canalul Dunare-Marea Neagra au fost opt clerici. În Coloniile de munca din Balta Brailei – 26 clerici greco-catolici. Cele mai tranzitate penitenciare ale regimului comunist au fost: Oradea (31 de clerici), Jilava (17 clerici) si Gherla (13 clerici)”, scrie Sergiu Soica.
Prezent la eveniment, PS Virgil Bercea a amintit si el ca lumânarile aprinse sunt omagiu binevenit pentru acesti martiri. ,,Aceste persoane au tinut coloana unui neam. Reusim noi sa ne regasim în aceste valori? Trebuie sa învatam ceva de la istorie. Uitarea ucide si creeaza premisele pentru a se repeta”, a subliniat PS Virgil Bercea.
Sursa:http://www.crisana.ro