„În seara de 28 octombrie a anului 1948, episcopii greco-catolici au fost arestati rând pe rând de Securitate, pentru faptul ca se dorea cu orice pret scoaterea Bisericii Române Unite în afara legii, de catre regimul comunist. Ofensiva explicita a guvernului de a înlatura capii Biserici Greco-Catolice, a fost începutul a ceea ce avea pe urma sa fie una din cele mai negre perioade din istoria acestei Biserici.
Începând cu aceasta seara, episcopii Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie si Tit Liviu Chinezu au fost arestati rând pe rând si dusi la Dragoslavele, pe urma la manastirea Caldarusani, care a fost transformata ulterior în lagar, iar mai apoi la Sighet, unul din cele mai crunte locuri de detentie din perioada comunismului.
În 28 octombrie 2014, la 66 de ani de la evenimentul arestarii episcopilor greco-catolici, în biserica Seminarului nostru, seminaristii împreuna cu formatorii au organizat un moment de reculegere spirituala în cinstea celor care au dat marturie, cu pretul martiriului lor, despre credinta în Cristos, în Biserica Catolica si în Sfântul Parinte Papa.
Comemorarea a început cu o scurta introducere a parintelui rector, Anton Cioba, care ne-a explicat importanta si însemnatatea acestei date în istoria contemporana a tarii, cât mai ales a Bisericii din care facem parte. Dupa aceasta, seminaristii anilor III si IV ne-au prezentat pe scurt biografiile fiecarui episcop în parte. Astfel, din aceste relatari am putut afla lucruri pe care unii dintre noi nici macar nu le banuiam, în legatura cu torturile si chinurile la care au fost supusi episcopii nostri si pe care le-au acceptat cu atâta smerenie si iubire pentru Biserica Româna Unita.
Sfârsitul acestor prezentari a fost urmat de Binecuvântarea Euharistica si un moment de silentium sacrum, moment menit sa ne îndrepte ochii si mintea spre Ceruri, catre episcopii nostri si prin care sa le multumim pentru tot binele pe care l-au facut Bisericii Greco-Catolice prin martiriul lor.
Aceasta seara a fost prilejul ideal de a întelege ce înseamna sa fii apostol al lui Cristos, urmând exemplul episcopilor nostri martiri, inspirati fiind de cuvintele cardinalului Iuliu Hossu „Credinta noastra este viata noastra”.