Preasfintiile Voastre,
Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,
Într-o recenta scrisoare adresata presedintilor Conferintelor Episcopale din întreaga lume, Cardinalul Lorenzo Baldisseri, Secretarul General al Sinodului Episcopilor, transmitea îndemnul Sfântului Parinte Papa Francisc de a sustine în mod spiritual lucrarile celei de-a III-a Adunare Generala Extraordinara a Sinodului Episcopilor care se va desfasura la Roma în perioada 5-19 octombrie si care va avea ca tema: “Provocarile pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizarii”.
Biserica Româna Unita cu Roma se alatura în comuniune de rugaciune si de dragoste cu Biserica Catolica din lumea întreaga, pentru a cere Stapânului tuturor, ca familiile noastre sa fie întarite de harul Domnului nostru Isus Cristos, de dragostea lui Dumnezeu Tatal si de împartasirea Sfântului Spirit, spre a fi adevarate Biserici domestice, în care se traieste si se marturiseste iubirea lui Dumnezeu.
În acest sens, în cadrul Sfintelor Liturghii din ziua de duminica 28 septembrie 2014, în toate catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, se vor integra, în conformitate cu normele liturgice în vigoare, momente de rugaciune, dupa cum se arata mai jos.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul întelegerii si al pacii peste toate familiile crestine si peste lumea întreaga, pentru a raspunde cu încredere si umilinta la provocarile lumii de astazi, ramânem uniti în rugaciune si în comuniune de slujire.

Cu arhiereasca binecuvântare,

† Lucian Cardinal Muresan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras

* * *

Rugaciune pentru a III-a Adunare Generala Extraordinara a Sinodului Episcopilor
Duminica, 28 septembrie 2014
La Iesirea cu Sfintele Daruri:
Pe toate familiile din Biserica noastra si pe familiile crestine din lumea întreaga, Domnul Dumnezeu sa le pomeneasca întru împaratia Sa, totdeauna acum si pururea si în vecii vecilor. Amin
La sfârsitul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, dupa Binecuvântarea finala:
Diaconul sau preotul: Iara si iara cu pace, Domnului sa ne rugam.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Diaconul sau preotul: Apara, mântuieste, miluieste si ne pazeste, Dumnezeule, cu darul Tau.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Diaconul sau preotul: Pentru Sfântul Parinte Papa Francisc, pentru Preafericitul Parinte Cardinal Lucian, pentru toti Preasfintiti Episcopii nostri, pentru toti Parintii Sinodali si pentru cinstita preotime întru Cristos diaconime, pentru tot clerul si poporul, Domnului sa ne rugam.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Diaconul sau preotul: Pentru conducatorii tarii noastre, pentru cei ce detin autoritate si pentru ostirea tarii, Domnului sa ne rugam.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Diaconul sau preotul: Pentru toate familiile crestine, pentru sotii aflati în dificultate, pentru bunici, pentru copii si pentru toti tinerii, Domnului sa ne rugam.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Diaconul sau preotul: Pe preasfânta, curata, preabinecuvântata, marita Doamna Noastra, de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria, cu toti sfintii pomenindu-o, pe noi însine si unul pe altul, si toata viata noastra, lui Cristos Dumnezeu sa o dam.
Corul: Tie, Doamne.
Diaconul sau preotul: Ca bun si iubitor de oameni Dumnezeu esti, si Tie marire înaltam, Tatalui si Fiului si Sfântului Spirit, acum si pururea si în vecii vecilor.
Corul: Amin.
Rugaciunea Sfântului Parinte Papa Francisc catre Sfânta Familie
Diaconul sau preotul: Domnului sa ne rugam.
Corul: Doamne îndura-te spre noi.
Isuse, Marie, Iosife,
în voi contemplam
splendoarea adevaratei iubiri
si voua ne adresam cu încredere.
Sfânta Familie de la Nazaret,
fa si din familiile noastre
locuri de comuniune si cenacole de rugaciune,
adevarate scoli ale Evangheliei
si mici Biserici Domestice.
Sfânta Familie de la Nazaret,
fa ca familiile noastre sa nu mai cunoasca
violenta, egoismul si neîntelegerile:
Oricine a fost ranit sau scandalizat
sa fie cât mai repede mângâiat si vindecat.
Sfânta Familie de la Nazaret,
apropiatul Sinod al Episcopilor
sa retrezeasca în noi constientizarea
caracterului sacru si inviolabil al familiei
si frumusetea sa în planul lui Dumnezeu.
Isuse, Marie, Iosife,
ascultati si împliniti rugaciunea noastra.
Corul: Amin.
Tatal nostru …
Nascatoare de Dumnezeu …
Marire Tatalui …