În urmă cu doi ani, Papa Francisc a declarat luna Octombrie a lui 2019 ca Lună Misionară Extraordinară. Cu acest prilej, au loc nenumărate iniţiative în întreaga lume, prin care Biserica se roagă pentru a-i cere lui Dumnezeu providenţiere în marea misiune a proclamării Evangheliei. În acest context, Biroul Operelor Misionare Pontificale din România propune o oră de rugăciune pe data de 16 octombrie.

Iniţiativa cuprinde toată ţara. A fost aleasă rugăciunea Rozariului pentru a-i cere Fecioarei Maria însoţirea şi ajutorul în acţiunea evanghelizatoare a Bisericii. Operele Misionare din România, cu susţinerea Radio Maria, răspunzând invitaţiei Sfântului Părinte, organizează rugăciunea Rozarului misionar, în ziua de miercuri, 16 octombrie 2019, începând cu ora 17, arată comunicatul oficial.

Au fost alese cinci locaţii care vor recita câte o decadă din misterele de mărire. Prima în şir este Biserica Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină” din Bucureşti. A doua decadă va fi animată de credincioşii reuniţi în Biserica Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă” din Baia Mare. A treia decadă a Rozariului Misionar va fi recitată în Cluj-Napoca, la Catedrala „Schimbarea la Faţă”. Catedrala orădeană „Sfântul Nicolae” va intra în direct cu a patra decadă. Cununa de rugăciuni va fi încheiată la Iaşi, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria Regină”.

„În felul acesta se pot uni în rugăciune cu noi și cei care nu pot fi prezenţi la biserică în momentul acela, ascultându-ne pe calea undelor. De asemenea, toţi creştinii sunt invitaţi să se roage rozarul la intenţia Sfântului Părinte Papa, în acest interval orar, sau la alte ore, de acasă sau de la serviciu, sau de oriunde s-ar afla”, arată Părintele Anton Cioba, directorul eparhial al Operelor Misionare Pontificale în România. „Din Catedrala Sfântul Nicolae se va transmite misterul patrulea. În timpul celorlalte mistere, ne vom ruga din catedrală, fiind conectaţi în direct cu celelalte biserici din care transmite Radio Maria. Îi invităm pe toţi preoţii din Oradea, pe credincioşi, îndeosebi pe cei din asociaţiile de tineri şi laici existente să ni se alăture fizic, în Catedrală, pentru a ne ruga împreună în comuniune cu întreaga Biserică universală. Cel care ne invită să ne rugăm rugăciunea Rozarului este Sfântul Părinte Papa Francisc. El insistă asupra rolului rugăciunii în viaţa Bisericii. Cu privire la rugăciunea pentru misiuni, pontiful subliniază faptul că „prin rugăciune susţinem acţiunea misionarilor. Prin rugăciune, îi cerem Spiritului Sfânt să fie prezent. Este El cel care duce înainte acţiunea de evanghelizare. A fi misionar autentic azi, la fel ca ieri, presupune a trăi evanghelia, a nu fi indiferenţi faţă de cei din jur, a fi instrumentele lui Dumnzeu şi a anunţa în orice moment vestea cea bună. A da mărturie tuturor despre operele mari pe care Dumnezeu le-a făcut şi le face în viaţa noastră”, a mai declarat Pr. Anton pentru Egco.

Tema Lunii Misionare Extraordinare este «Botezaţi şi trimişi». Iniţiativa este prilejuită de centenarul Scrisorii apostolice «Maximum illud» a papei Benedict al XV-lea (30 noiembrie 1919), conform Radio Vatican. „Astăzi este necesar un nou avânt în activitatea misionară a Bisericii pentru a înfrunta provocarea de a-L vesti pe Isus Cristos, care a murit şi a înviat. A ajunge la periferii, în mediile umane, în mediile culturale și religioase încă străine Evangheliei: în aceasta constă ceea ce numim missio ad gentes. Şi să ne amintim că inima misiunii Bisericii este rugăciunea. În această Lună Misionară Extraordinară să ne rugăm pentru ca Duhul Sfânt să trezească o nouă primăvară misionară pentru toţi cei botezaţi şi trimişi de Biserica lui Cristos”, a spus însuşi Papa Francisc în intenţia sa de rugăciune pentru această lună.