Au trecut peste 150 de zile de la începerea războiul din Ucraina, fapt care a schimbat iremediabil viețile a milioane de locuitori ai țării vecine. O mare parte dintre familiile din Ucraina care locuiau în zonele afectate direct sau indirect de război au fost nevoite să părăsească țara lor natală în contextul agresiunilor și amenințărilor suportate. Ajunși în România, sute de mii de ucraineni au tranzitat zona vestică și mulți dintre ei s-au stabilit la Oradea și în zonele limitrofe, pe termen nedeterminat, găsind aici posibilitățile și sprijinul de care aveau nevoie pentru a-și găsi un echilibru în mijlocul acestui haos care le-a impactat viețile.

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), o structură a Asociației Caritas Eparhial Oradea, și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina începând cu data de 16 iunie a.c., a avut de la început misiunea de a se adresa cât mai bine nevoilor pe termen mediu și lung ale acestora.  Așadar, obiectivele CICRO de integrare socială au inclus, încă de la înființare, oferirea unei game variate și complexe de servicii de sprijin.

Serviciile de asistență socială puse la dispoziție la CICRO pentru ucraineni includ: informare, însoțire și mediere la instituțiile abilitate să se implice în problematica refugiaților, facilitare a găsirii unei locuințe, a unui loc de muncă, a accesului la servicii medicale, sprijin material și financiar, și sunt asigurate de asistentul social specialist angajat la centru, alături de translatorul de limbă ucraineană și rusă, care asigură partea de comunicare eficientă cu beneficiarii centrului și în cadrul echipei. CICRO le oferă beneficiarilor sprijin și consiliere psihologică individuală, prin intermediul psihologului ucrainean angajat la centru, specializat în terapie Gestalt, intervenție în traumă și situații de criză.

Nu în ultimul rând, CICRO le pune la dispoziție copiilor și tinerilor de toate vârstele o ofertă educațională variată. Astfel, învățătorul din Ucraina angajat la centru, care are 13 ani de experiență în sistemul de învățământ ucrainean (inclusiv în sistemul educațional Noua Școală Ucraineană), organizează zilnic pentru copiii cu vârste de 6-10 ani, activități educaționale și recreative de tip școală primară. În plus, în fiecare după-masă, CICRO derulează cluburi de socializare pentru copii de grădiniță (3-6 ani) și pentru copii de gimnaziu și adolescenți (grupă de vârstă 10-18 ani).

Încercăm să le asigurăm activități cât mai atractive, care să răspundă nevoii lor de socializare, de coeziune, de integrare și de dezvoltare. Începând cu luna iulie, prin parteneriat cu Asociația ”Grund Community Egyesulet”, copiii și tinerii centrului au luat parte la atelierele lucrative de cusut și grădinărit, ghidate de instructori bine pregătiți. Asociația partener organizează și derulează aceste activități la CICRO, așa cum sunt prevăzute în cadrul Proiectului Gr(o)unded, prin programul de integrare pentru refugiații din Ucraina în comunitatea din Oradea.

Tot la centru, se organizează de două ori pe săptămână cursuri de limba română pentru beneficiari, urmând ca din august să suplimentăm o a doua grupă de limbă pentru începători. În prezent, la CICRO ajutăm 50 de familii, adică aproximativ 180 de persoane, oferindu-le sprijin educațional, psihologic și social. În plus, asistentul social a facilitat înscrierea la medicul de familie pentru aproximativ 100 de persoane și am mediat obținerea cazării pentru 50 de persoane.

Centrul este organizat, ca spațiu de desfășurare a tuturor acestor activități de sprijin, la parterul structurii Blocul D.A.R. al Asociației Caritas Eparhial Oradea. Am dotat și utilitat acest spațiu cât de bine am reușit, date fiind resursele financiare limitate de care dispunem. Am creat un mediu primitor, în care familiile din Ucraina beneficiază zilnic de activități, materiale, sprijin, supraveghere și asistență complexă, se simt în siguranță și găsesc oaza de liniște de care au atât de mare nevoie.

 

Ioana TUȚĂ

Coordonator CICRO