„În data de 8 aprilie 2014, Excelenta Sa Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ungaria, a efectuat o vizita de lucru în comunele Bedeu si Pocei, din judetul Hajdu-Bihar. În aceste localitati traiesc numerosi etnici români, majoritatea de religie greco-catolica.
În prima parte a zilei, diplomatul român s-a întâlnit cu primarul comunei Bedeu, Antal Eszenyi si cu presedintele Autoguvernarii Minoritare Românesti din Bedeu, doamna Elena Szilagyi. Însotit de cei doi, consulul general Florin Vasiloni a vizitat gradinita, scoala si Biserica Greco-Catolica din localitate.
În a doua parte a zilei, diplomatul român a efectuat o vizita în comuna Pocei. Aici a avut convorbiri oficiale cu Gyula Kecskes, primarul localitatii si cu doamna Jenone Maszu, presedintele Autoguvernarii Minoritare Românesti de aici. De asemenea, însotit de cei doi oficiali, consulul general a vizitat si Biserica Greco-Catolica din localitate, aflata într-un amplu proces de reabilitare. Aici au fost întâmpinati de parintele Arpad Konya, care deserveste cele doua comunitati greco-catolice, de la Bedeu si Pocei.
În convorbirile avute cu oficialii celor doua comunitati, s-a dicutat despre situatia comunitatii românesti de aici, dinamica dezvoltarii comunitatilor, despre schimburile culturale între cele doua comune si localitati din România.
Sursa: http://gyula.mae.ro/