„În data de 8 iunie, în bisericile catolice de ambele rituri precum si în cele ortodoxe, s-a celebrat praznicul Pogorârii Spiritului Sfânt sau a Rusaliilor.
Ca în fiecare an, evenimentul a fost sarbatorit si în Parohia din Vicenza, Italia.
Conform traditiei, înaintea Dumnezeiestii Liturghii, doamnele din parohie au împletit coroane din spicele de grâu aduse la Biserica spre sfintire. O parte din acestea, dupa rostirea rugaciunilor pentru sfintirea spicelor, au fost asezate pe prapori si sfintele icoane, iar restul împartite la finalul slujbei credinciosilor.
Spicele de grâu simbolizeaza limbile de foc ale harului Spiritului Sfânt care s-au pogorât la aceasta Sarbatoare peste Apostoli, dar si peste toti crestinii care le-au urmat în istorie, pâna în ziua de astazi.
În omilia sa, parintele paroh Raimondo Salanschi a subliniat ca «Luca, autorul Faptelor Apostolilor, prin adaugarea simbolului limbilor de foc care se aseaza peste cei prezenti, astfel încât „au început sa vorbeasca în alte limbi”, doreste sa noteze faptul ca Spiritul Sfânt transmite Bisericii sarcina unitatii si universalitatii. Pâna ce Apostolii se afla în Cenacul, prima biserica, primul loc de rugaciune, „cu usile încuiate de frica iudeilor”, nu s-a întâmplat nimic. Dar, dupa ce a venit Isus, provocând barierele de netrecut ale peretilor si usilor închise si le ofera pe Mângâietorul, se schimba totul. Spiritul transforma fricosul grup de persoane închis în Cenacul în martori constienti si curajosi», capabili sa-l marturiseasca pe Hristos Domnul la toate neamurile.
Cu nasterea Bisericii si primirea Spiritului Sfânt credinciosul de astazi are aceeasi datorie a ucenicilor lui Isus de adineauri. Desigur, se poate întâmpla ca discipolul sa nu bine primit sau chiar sa fie respins. Spiritul Sfânt nu-i scuteste pe crestini de neîntelegeri si dezacorduri, dupa cum continua Apostolul de ieri: "Unii erau uimiti si nedumeriti, iar altii râdeau de ei …" (2,12-13), însa le da curajul sa reziste în fata dificultatilor.
Cu ocazia Rusaliilor, doi membrii ai comunitatii noastre, Remus si Diana Ticau, conform statului episcopiei de Vicenza, la liturghia de ritul latin de la orele 11.00, au primit mandatul de a reprezenta parohia noastra în Consiliul Pastoral parohial italian. Ei vor participa în fiecare luna la sedintele Consiliului unde vor avea sarcina sa expuna planurile pastorale sau dificultatile cu care se confrunta parohia noastra.
Tot ei, împreuna cu alte zece persoane, fac parte si din noul Consiliu Pastoral al Parohiei românesti care vor depune juramântul în 20 iulie 2014.
Sarbatoarea s-a încheiat cu obisnuitul prânz tinut în Sala „badantelor”, carora le multumim pe aceasta cale pentru efortul depus!

Monica Salanschi