„Comunitatea ebraica din Oradea a reinaugurat, în fata unor invitati din tara si strainatate, Sinagoga Ortodoxa din strada Mihai Viteazul, cunoscuta si ca Sinagoga Mare, în urma unor lucrari de reabilitare care au durat mai bine de 8 ani. Începând din aceasta saptamâna, sinagoga va fi folosita pentru slujbe religioase.
Politicieni, episcopi, rabini…
Sinagoga Mare s-a dovedit neîncapatoare pentru cele peste 250 de persoane venite sa ia parte la reinaugurarea lacasului de cult la invitatia presedintelui Comunitatii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann.
La eveniment au participat, printre multi altii, oficialitati locale precum subprefectul Iuliu Delorean, presedintele Consiliului Judetean, Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan, politicieni apropiati comunitatii iudaice, ca deputatii Silviu Vexler (reprezentantul comunitatii evreilor), Dorel Caprar si Silviu Caprar (PSD), consilierul prezidential Sergiu Nistor, secretarul de stat Victor Opaschi, episcopii oradeni Sofronie Drincec (ortodox), Virgil Bercea (greco-catolic) si László Böcskei (romano-catolic), dar si reprezentanti de seama ai comunitatii evreiesti.
Lista invitatilor a fost deschisa de Marele Rabin Menachem Hacohen, cel care a ocupat între anii 1997 – 2011 functia de Mare Rabin al României, Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, si Stefano Oscar, director JDC Europa.
Tora, mezuza si rabinul
Pentru ca o sinagoga sa poata fi folosita ca lacas de cult trebuie sa îndeplineasca mai multe conditii: sa fie o cladire adecvata, sa adaposteasca Tora sau Sulurile Sfinte si sa aiba pe tocul din partea dreapta a usii Mezuza, o cutie cilindrica continând un pergament cu pasaje biblice pe care evreii o saruta la venire sau plecare pentru a cere protectia divina si, mai ales, trebuie sa aiba un rabin care sa strânga în jurul sau comunitatea. Sinagoga Mare le îndeplineste pe toate.
În cadrul unei ceremonii care a demarat cu intonarea imnurilor de stat ale României si Israelului, Sulurile Sfinte au fost aduse si instalate în lacasul de cult de un alai condus de marele rabin Menachem Hacohen, iar Mezuza a fost instalata de un grup de rabini si de presedintele Comunitatii evreiesti, Felix Koppelmann.
Ceremonia s-a încheiat dupa mai bine de 3 ore, prin instalarea rabinului Shrama Kav în functia de prim-rabin al Oradiei, functie vacanta de câteva decenii. La rândul sau fiu de rabin, Shrama Kav s-a nascut în Israel, si-a desavârsit studiile în Tara Sfânta si a venit la Oradea la recomandarea Marelui Rabin Menachem Hacohen. El este rabin al comunitatii locale de 5 ani.
"O sinagoga vie"
Începând din aceasta saptamâna, Sinagoga Ortodoxa poate fi folosita pentru slujire. "Aceasta frumoasa sinagoga nu mai este un loc al amintirii, ci o sinagoga vie", a declarat Marele Rabin Menachem Hacohen. Acesta a remarcat ca, desi în Oradea mai sunt doar 700 de evrei, viata spirituala a comunitatii a renascut.
"Am fost 12 ani Prim Rabin al României. Am venit dupa perioada comunista. Atunci tinerii nu veneau la slujbe, comunitatile erau triste. Într-o zi am venit la Oradea si am gasit un loc unde un presedinte (n.r. Felix Koppelmann) facea foarte multe pentru comunitate. Astazi, Oradea este unul dintre putinele locuri unde 10 oameni se roaga zilnic", a spus Menachem Hacohen.
De altfel, potrivit presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România, Aurel Vainer, în România exista astazi 85 de sinagogi, din care 15 au fost reabilitate în perioada de dupa Revolutie. "Avem multe locuri unde sinagoga a reluat viata spirituala si comunitara. O va face în continuare si aici", a spus Vainer.
La rândul sau, Felix Koppelmann a subliniat importanta lacaselor de cult în viata comunitatii locale. "Acolo unde apar sinagogi încep sa dispara penitenciarele. E o treaba statistica. Acolo unde se deschid lacasuri de cult scad infractiunile", a spus Koppelman.

Sursa: https://www.ebihoreanul.ro