„În data de 8 noiembrie 2013, Autoguvernarea Româna si Asociatia Culturala a Românilor din Leta Mare, judetul Hajdu-Bihor, au organizat a XX-a editie a memorialului „Ziua Vulcan-Irinyi-Popfiu”. În cadrul festivitatii, au fost elogiate personalitati marcante de origine româna care se leaga de aceasta localitate: Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu. Iosif Vulcan (1841–1907), care a trait în Leta Mare, a fost publicist si scriitor, membru al Academiei Române. A fost initiatorul aparitiei revistei „Familia”, unde a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-as avea”. Ioan Irinyi, chimist si om de stiinta, a fost inventatorul chibritului cu fosfor iar Iustin Popfiu (1841–1882) a fost teolog, protopop greco-catolic si erudit scriitor.
La manifestare au participat ambasadorul României la Budapesta – Victor Micula, Florin Vasiloni – Consulul General al României la Gyula, si Monica Radu – consul la Szeged. Au contribuit la buna desfasurare a manifestarilor si au participat invitati din România, precum Lucian Silaghi – director executiv la Directia Judeteana pentru Cultura Bihor, dr. Aurel Chiriac – directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, Ioan Moldovan, redactor-sef la revista „Familia”, Ioan F. Pop – directorul muzeului Iosif Vulcan din Oradea.
Festivitatea a debutat cu o conferinta la biblioteca din localitate, unde dupa cuvântul de deschidere rostit de presedintele Autoguvernarii Române, Gavril Crisan, primarul localitatii, Menyhart Karoly, a subliniat în discursul sau ca cele trei personalitati ale localitatii, Iosif Vulcan, Ioan Irinyi si Iustin Popfiu au fost maghiari, români si europeni deopotriva. Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta i-a felicitat pe organizatori pentru însufletirea si constiinciozitatea cu care se îngrijesc de memoria înaintasilor lor. P.S. Virgil, episcop greco-catolic de Oradea, a evocat de asemenea personalitatea celor trei înaintasi. În cadrul acestui moment, la biblioteca a fost inaugurata o expozitie care elogiaza personalitatea lui Iosif Vulcan. Traducerea a fost asigurata de Eva Iova, directorul publicatiei „Foaia Româneasca” de la Gyula.
Au urmat apoi depuneri de coroane în curtea scolii generale „Irinyi János”, unde se gasesc mormintele familiei Irinyi, la Casa de cultura, unde se afla o placa comemorativa în cinstea lui Iosif Vulcan, apoi la mormântul lui Iustin Popfiu (1841–1882), situat în curtea bisericii greco-catolice din Leta Mare. Aici a fost plantat cu aceasta ocazie un brad, ca simbol al apropierii între românii si maghiarii care respecta memoria ilustrilor înaintasi. P.S. Virgil, episcop greco-catolic de Oradea si P.S. Fullop, episcop greco-catolic de Hajdudorog, împreuna cu protopopul Szimicsku Ferenc, au oficiat o slujba de pomenire în biserica greco-catolica din Leta Mare. Biserica greco-catolica româna din Leta Mare a fost construita în anul 1802. Pe iconostasul bisericii înca si acum se mai pot citi inscriptii în limba româna, care atesta ca aceasta comunitate este de origine româna.
În continuare, la Casa de Cultura a orasului Leta Mare a avut loc un spectacol de muzica clasica, în interpretarea studentilor Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii din Oradea.