„Îndemnati de cuvintele Sfântului Apostol Pavel „priviti la înaintasii vostri, priviti cu luare aminte cum si-au încheiat viata si urmati-le credinta!” (Evrei 13, 7), toti angajatii Asociatiei Caritas Eparhial Oradea, am pornit în ziua de sâmbata, 10 mai 2014, spre Sighet.
Pe drum, Pr. Vasile Soptea ne-a propus spre meditare un cuvânt de învatatura inspirat din Sfânta Scriptura si din viata episcopilor încarcerati si morti la Sighet, în faima de martiri. Noi, lucratori ai Caritas-ului, ar trebui sa lasam la o parte „corcoteala si cârcotelile” atunci când ceva nu ne place sau nu merge bine, si sa lucram în tacere dând exemplu prin munca noastra.
La Sighet, am participat cu totii la celebrarea Sfintei Liturghii în „Cimitirul Saracilor”, locul care, asa cum a predicat Preafericitul Cardinal Lucian, „freamata de dorurile” martirilor care au înteles riscurile „imobilismului” ca persoane si ca Biserica, care s-au ridicat la chemarea Domnului sa îsi ia patul patimirilor si au pasit pe calea pregatita lor de mântuitorul, pe Calea Crucii, în urma Crucii Domnului. „Ierarhi, preoti, persoane consacrate si mireni, care au stiut sa „citeasca” semnele timpului, descoperind degetul Proniei Divine în zbuciumul acelor vremuri. Sfinti care ne cer nu doar sa le pomenim memoria, si nu doar sa ne închinam jertfei lor, ci mai ales sa îi imitam si sa credem în credinta lor.” (Preafericitul Cardinal Lucian)
Cu aceste cuvinte în suflet, ne-am îndreptat sa vizitam Muzeul Memorial Sighet, iar pe drumul de întoarcere am oprit si la Sapânta, pentru a vizita „Cimitirul Vesel”.
A fost o zi dedicata cinstirii martirilor bisericii noastre, o zi de formare spirituala, petrecuta împreuna ca si colegi si prieteni.
Sursa:http://www.caritaseparhial.ro