„Un grup de aproximativ 30 de elevi din clasa a III-a A de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea au celebrat pentru prima data în viata lor Sacramentul Spovezii si, în mod solemn, Sfânta Împartasanie. Evenimentul s-a desfasurat joi, 29 mai 2014, în Sarbatoarea Înaltarii Domnului la Cer, în cadrul Sfintei Liturghii saptamânale a claselor de la Step by Step, în Catedrala Sf. Nicolae.
Îmbracati în hainute albe si cu lumânari aprinse în mâna – simbolizând puritatea sufleteasca, cei 28 de copii, împreuna cu preotii si cu doamnele învatatoare, l-au primit la intrarea în catedrala pe PS Virgil Bercea care a celebrat Sf. Liturghie, conducându-l în procesiune spre Sfântul Altar.
Sfânta Liturghie a fost animata de sarbatoriti, în special, dar si de cei peste 130 de copii din clasele de Step by Step care au participat la bucuria colegilor lor, cântând si recitând rugaciunile din cadrul slujbei.
La omilia pe care a tinut-o, PS Virgil i-a invitat pe copii sa-ti înalte sufletul spre în aceasta sarbatoare si sa se bucure pentru primirea celor doua sacramente deosebite. De asemenea a lansat câteva întrebari referitoare la formarea spirituala si cateheza pregatitoare pe care micutii au facut-o de-a lungul anilor împreuna cu Pr. Anton Cioba – directorul spiritual al liceului si Pr. Ovidiu Duma – parohul catedralei, dar si cu doamnele învatatoare si profesoara de religie.
Înainte de rostirea Simbolului Credintei copiii si toti cei prezenti au fost invitati de PS Virgil sa-si înnoiasca promisiunile facute la botez. Toti au raspuns în cor: Ne lepadam de Satana si de toate lucrurile lui, de toate uneltirile lui si de toti slujitorii lui. Ne unim cu Cristos si credem lui ca unui Împarat si Dumnezeu.
În momentul împartasaniei, cu emotie, copiii s-au apropiat de Sfântul Sacrament al Altarului, primit din mâna arhiereului, unindu-se cu Cristos – cel pe care, prin faptele bune si prin rugaciune, s-au angajat sa îl propovaduiasca pentru tot restul vietii lor.
Evenimentul nu s-a încheiat înainte de împartirea darurilor – Sfânta Scriptura pentru copii, cea care le va fi de acum izvor de învatatura si diploma care la va aminti totdeauna de acest eveniment deosebit. La final copiii si-au facut poze cu episcopul, cu preotii prezenti dar si cu învatatoarele si membrii familiilor lor, urmând ca apoi sa împartaseasca din bucatele pregatite pentru acest eveniment.
Multumim Domnului pentru aceste momente de har pentru toti cei prezenti si încredintam pe toti copiii iubirii Sale divine si protectiei Mamei Sale, Preacurata Fecioara Maria.