„Ne confruntam cu o realitate sumbra, o realitate pe care oamenii obisnuiti, cu o oarecare bunastare materiala nu o cunosc si nici nu au capacitatea de a o întelege. Într-adevar este mai anevoios a constientiza greutatile pe care semenii nostri le traiesc, povara pe care persoanele fara adapost o poarta zi de zi, atunci când este perceput ca un fenomen comun.
Contactul zilnic cu aceste persoane, datorat muncii noastre, a rupt pentru noi bariera care desparte partea frumoasa a vieti (care cuprinde persoane dragi, sanatate si avutii) de partea dezolanta, singuratica, în care tot ceea ce ai este doar credinta ca va fi bine. Iar uneori, persoanele fara adapost o pierd si pe aceea, abdicând în fata greutatilor.
Datorita neputintei, aceste persoane, la un moment dat ajung sa se izoleze social traind în tacere suferinta si ducând povara singuratatii. Pierzând conexiunea cu cei din jur, acestia recurg la anumite vicii cum ar fi consumul de alcool, droguri.
Simtindu-se stingheri într-o lume în care familia si cei dragi i-au uitat, persoanele fara un camin, adesea, pentru a repara greselile proprii sau a altora, sunt nevoite sa învete sa supravietuiasca pe perioade lungi sau scurte de timp pe strada (în functie de mobilizarea si implicarea fiecarei persoane). Munca în teren, ne-a oferit o viziune mai ampla asupra starii reale si anevoioase a persoanelor fara adapost care prezinta numaidecât privarea lor de la bunastare.
Aceste persoane nu traiesc la un standard de viata care sa fie considerat acceptabil. Majoritatea dintre acestia traiesc în locuri de adapost saracacioase (poduri, cladiri parasite, cimitir, gara locala, etc), aceste locuri fiind improprii pentru locuit. Multi dintre acestia devin niste fantose ale societatii de astazi în contextul în care realitatea pe care ei o traiesc este una caracterizata de disperare si debusolare.
Pentru “a evada” din situatia nefasta e nevoie de dorinta de gasire de solutii diverse care sa ajute la iesirea din problemele reale care degradeaza omul sanatos, care îmbolnaveste întreaga conditie umana.
Unii, datorita resurselor interioare scazute, în afara de a hoinari pe strada, nu au posibilitatea de a realiza un lucru util pentru ei însisi. Altii, dispun de capacitati intelectuale care pot fi exploatate la potential maxim, astfel încât sa devina oamenii care au fost cândva, oameni cu un trai corespunzator de viata.
Cauzele care au atras dupa sine aceste lipsuri materiale si financiare nu sunt în totalitate provocate de catre persoanele în cauza, ci ne confruntam cu cazuri în care parintii au fost înselati de propriii copii, prin semnarea diferitelor acte, care au dus la pierderea propriei locuinte. Proprii lor copii ramânând indiferenti la durerea si viata marcata de saracie. Alte cauze sunt determinate de: divort, neplata întretinerii, saracia – cauze pentru care unii oameni ajung sa locuiasca sub cerul înstelat. Aceste persoane, ajunse la o vârsta înaintata, nu au un loc în care sa se bucure de linistea si iubirea celor din jur.
Majoritatea beneficiarilor asociatiei nu dispun de o resursa financiara si materiala constanta din care sa aiba posibilitatea de a-si acoperi nevoile stringente de baza, aceste persoane se gasesc în situatia în care au nevoie de servicii sociale specializate.
Asociatia noastra întâmpina aceasta categorie vulnerabila, prin acordarea de sprijin constând în servirea unei mese calde pe zi, asigurarea vestimentatiei adecvate fiecarui sezon, acordarea de paturi pe perioada iernii. Asistentul social ofera sprijin si îndrumare în pregatirea si scrierea unui CV precum si modul de prezentare la un interviu.
De asemenea, o conditie esentiala în insertia socio-profesionala, este constituita de prezentarea unui act prin care persoana sa se identifice, însa majoritatea dintre acestia nu detin actul de identitate, astfel, asistentul social îi însoteste la Evidenta Populatiei si reprezinta interesul acestora în fata institutiei în vederea obtinerii actelor de identitate.
Raspundem nevoilor persoanelor care ne solicita direct sprijin sau persoane care sunt sesizate de catre membrii din comunitate, acordând astfel ajutor beneficiarilor din zona metropolitana dar si celor care provin din alte localitati sau judete.
Organizatia noastra reprezinta pentru ei un sprijin atât în ceea ce priveste latura umana deoarece este locul unde îsi pot împartasii emotiile si trairile, unde pot plânge, pot zâmbi, cât si cea materiala, prin care îmbunatatim calitatea vietii lor prin accesul la servicii sociale specializate.
Sursa: http://www.caritaseparhial.ro/