„Mugurii primaverii, gândul ca muntele ne asteapta si invitatia facuta de dl. Alexandru Sabau a reusit sa scoata din bârlog vestita patrula „Ursul”. Asadar, dupa o scurta întâlnire informativa din data de 26 martie 2014 în care au fost transmise detaliile privind iesirea de patrula (loc, data, materiale necesare, activitati de pregatit, costul iesirii), ne-am mobilizat si sâmbata, 29 martie 2014, am pornit la drum într-o explorare catre satul Calatea (jud. Bihor). Patrula, destul de tânara si formata în proportie de 80 % din fosti lupisori s-a descurcat bine. Ea a fost însotita de drumetii în serviciu, Antoniu Suciu si Cristian Matus, seminaristi în cadrul Seminarului Teologic Greco-Catolic si de seful de grup, Silviu Sana.
Activitatile au alternat între momente antrenante – drumetia spre izvor în pasul cercetasului, observarea si cautarea de repere pe parcursul traseului, jocurile, concursul de aprins focul, atelierul de noduri, prânzul delicios, cântecele – si momente de calm si reflectie – respiratia aerului curat de munte, apa cristalina, atelierul de spiritualitate, atelierul despre legea „Cercetasul este stapân pe sine: cânta si surânde la greu”.
Spiritul de patrula începe sa prinda radacini exemplificat în cuvinte simple într-o scurta expunere facuta de cercetasul-novice Tudor Popescu si într-o poezie, compusa de secundul patrulei, cercetasul Darius Cruceru.
„În 29 martie am mers cu cercetasii în satul Calatea. Acolo stateau bunici unui cercetas. O parte din drum am facut-o cu trenul apoi cu masina, apoi pe jos. Am mers urmându-l pe David, care stia drumul. El ne-a condus la un izvor. Dupa ce am baut apa si ne-am odihnit, am început atelierul spiritual. Cand a venit David a lasat pe jos steagul. Dupa ce s-a terminat atelierul spiritual fiecare dintre noi a trebuit sa facem 72 de genoflexiuni ca sa ne recuperam steagul, dupa care am mâncat. Dupa ce am mâncat am pornit la drum catre un platou unde am facut un concurs de facut focul si dupa acest concurs am facut atelierul de noduri. Dupa care ne-am întors la casa bunicilor lui David, unde am fost primiti la masa, aceasta fiind o exceptie. Dupa ce am mâncat am facut atelierul de cântece si cel cercetasesc unde am discutat despre Baden-Powell. Dupa care ne-am luat ramas bun si am pornit catre gara. În tren ne-am distrat si am cântat. A fost o iesire SUPER!”

Ursii Carpatini

Suntem „ursii carpatini"
Prin padure hoinarim
Cautam si cercetam
Lucruri noi ca sa aflam!

Cautam si cercetam
Si pe Sisco-l enervam
Ca nu facem cum e corect
Si ne pune la respect.

Steagul daca îl pierdem
Noi pedeapsa o s-avem
Dar de aceea îl iubim
Si-mpreuna vrem sa fim.