„Sala Bellarmino din Heythrop College a Universitatii din Londra a fost, joi, 27 martie 2014, începând cu ora 17.30, gazda unei conferinte în cadrul careia Pr. Dr. Eduard-William Fartan, Rectorul Misiunii Române din Londra si Dr. Sergiu Soica, cercetator, au prezentat aspecte din viata si patimirile unui erou al Unirii si un sfânt al închisorilor, Cardinalul Iuliu Hossu. Conferinta prezinta ultimele studii referitoare la viata acestui Corifeu al Rezistentei Bisericii Române Unite prin documente si material fotografic inedite.
Heythrop College este Facultatea de teologie si filozofie, condusa de parintii Societatii lui Isus, fondata în 1614 si care a continuat sa existe de 400 de ani, apreciata pentru calitatea învatamântului sau, în ciuda prigonirilor la care era supusa Biserica Catolica în Anglia.
Conferinta face parte dintr-un cadru mai amplu de evenimente ocazionate de hramul bisericii Misiunii Române Unite din Londra, care mai cuprinde, celebrarea festiva a Sfintei Liturghii Arhieresti de catre PS Claudiu Pop.
Data conferintei fost una cu o încarcatura simbolica aparte: în ziua de 27 martie 1910, tânarul Iuliu Hossu (devenit ulterior Episcop si Cardinal,) era hirotonit preot la Roma. Tot pe 27 martie dar 1952, în plina teroare bolsevica în Europa de Est, Papa Pius XII publica Scrisoarea Apostolica „Veritatem facientes” adresata clerului si poporului român. În aceasta scrisoare, pe lânga elogiul jertfei si îndemn la rezistenta împotriva raului totalitarismului comunist, Papa spunea atât de miscator: „Sarutam lanturile celor pe nedrept întemnitati…”.
Conferinta s-a bucurat de prezentarea pe care i-au facut-o Prof. Dr. Michael Kirwan SJ, Decanul Facultatii de Teologie si Prof. Dr. Anthony O’Mahony, Directorul Centrului de Studii Crestine Orientale.
La eveniment a participat PS Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei care în cuvântul de salut adresat organizatorilor si participantilor s-a facut purtatorul mesajului PF Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Mitropolit, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma. Mesajul sublinia cât de important este sa se prezinte lumii academice britanice, sub premisele cercetarii istorice, rezistenta la totalitarism prin credinta si cultura a unor personalitati de o verticalitate ca cea a Cardinalului Iuliu Hossu, mai cu seama acum, când procesul de beatificare se apropie de faza finala.
PS Florentin, Episcopul Clujului, urmas în scaunul episcopal al Cardinalului Hossu, a transmis conferentiarilor urarile sale de succes si binecuvântarea arhiereasca.
Conferinta a fost urmarita cu viu interes si, desi era programata sa se încheie la orele 19.30, la orele 20.00 continua înca sirul întrebarilor din public. Decanul Facultatii a exprimat aprecieri si multumiri conferentiarilor precum si si dorinta si speranta continuarii colaborarii cu Misiunea Româna Unita, prin evenimente similare într-un viitor cât mai apropiat.
Textul conferintei, în limba engleza, va fi publicat de catre Universitate. Aceasta va da posibilitatea studiosilor de a cunoaste sau aprofunda viata marturisitoare a marelui nostru ierarh.