Alegerile Euro-Parlamentare vor avea loc între 22–25 Mai 2014. Rezultatele vor avea efect asupra legislativului UE pe urmatorii 5 ani si vor avea cea mai mare influenta asupra celor ce conduc Uniunea în urmatorii ani.
Este esential ca toti cetatenii UE sa participe la procesul democratic prin acordarea votului în ziua alegerilor. Cu cât participarea este mai puternica, cu atât noul legislativ este mai puternic.
Timpul de pregatire pâna la alegeri ofera oportunitatea ca întreaga societate Europeana sa dezbata principalele probleme social-economice care vor afecta Uniunea în anii care vin.
Noi credem ca este datoria noastra, în calitate de Episcopi ai COMECE, sa oferim alegatorilor UE îndrumare în formarea constiintei fiecaruia, si dorim sa realizam aceasta prin sublinierea celor mai importante probleme, evaluându-le din perspectiva învataturii sociale Catolice.
Chiar daca ne adresam, în primul rând, acelor cetateni care sunt catolici, speram ca sfatul nostru sa fie primit cu deschidere de catre toti barbatii si femeile de buna credinta carora le pasa de succesul proiectului European. Speram ca glasul nostru sa fie auzit si de catre cei care doresc un mandat pentru a se pune în slujba Parlamentului European.
Vom începe prin a atrage atentia asupra unor aspecte generale:
1. Este dreptul si datoria fiecarui cetatean al UE sa-si exprime votul. Multe milioane de cetateni tineri vor vota pentru prima data, unii înca studenti iar altii pe piata fortei de munca dar, multi din pacate someri. Îndemnam tinerii nostri sa îsi faca auzit glasul prin a se implica în dezbaterile politice si, mai presus de toate, prin a vota.
2. Este important ca atât pentru cei care aspira la un loc în Parlamentul European dar si pentru cei care doresc sa revina, sa fie constienti de daunele colaterale ale crizei bancare/economice care a început în anul 2008. Papa Francisc a atras atentia publicului asupra situatiei precare a celor saraci si vulnerabili, asupra tinerilor si persoanelor cu dezabilitati, sa nu uite de cei cazuti recent în saracie din cauza crizei. Numarul "noilor saraci" este în crestere într-un ritm alarmant.
3. Mesajul crestin este unul de speranta. Este convingerea noastra ca proiectul European este inspirat de o imagine nobila a omenirii. Cetatenii, comunitatile si chiar statele nationale trebuie sa fie capabile de a lasa deoparte interesele proprii în favoarea binelui comun. Îndemnul lansat de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2003 în Exortatia Apostolica ”Ecclesia in Europa”, a fost unul de speranta si este însotit de o speranta puternica într-un viitor mai bun prin care Biserica se apropie de provocarea Europeana.
4. Cumpatarea este una dintre virtutile naturale în centrul spiritualitatii crestine. O cultura echilibrata trebuie sa modeleze economia sociala de piata si politica de mediu. Trebuie sa învatam sa traim cu mai putin, dar în aceeasi masura sa ne asiguram ca persoanele cu adevarat sarace sa beneficieze de o distribuire mai corecta a bunurilor.
Exista domenii specifice ale politicii UE în care putem directiona atentia cetatenilor nostri:
1. Sunt importante miscarile de consolidare a unitatii în cadrul UE dar nu sacrificând principiul subsidiaritatii, un pilon de baza al familiei statelor nationale care constituie UE, nici compromiterea traditiilor de veche data, care predomina în multe dintre statele membre.
2. Un alt pilon al Uniunii, dar si un principiu care sta la baza învataturii sociale catolice este solidaritatea. Ar trebui sa fie principiul de guvernare politica la fiecare nivel din întreaga UE, între natiuni, regiuni si grupuri organizate. Este necesar sa construim o lume diferita, cu solidaritatea ca centru al sau.
3. Este fundamental sa ne amintim ca la baza tuturor politicilor socio-economice exista o viziune despre om înradacinata în profundul respect pentru demnitatea umana. Viata umana trebuie sa fie protejata din momentul conceperii pâna la moartea naturala. Familia, fiind celula de baza a societatii, trebuie sa se bucure de protectia de care are nevoie.
4. Europa este un continent aflat sub impactul miscarii si migratiei – interna si din exterior – asupra vietii individului si societatii. UE are o frontiera externa comuna. Responsabilitatea de primire si de integrare a imigrantilor si a solicitantilor de azil trebuie sa fie împartasita proportional de catre statele membre. Este vital ca tratamentul emigratilor la punctul de intrare sa fie unul uman, ca drepturile omului sa fie respectate cu scrupulozitate, si ca, ulterior, toate eforturile facute, inclusiv de catre Biserici, trebuie sa asigure integrarea cu succes în societatile gazda din cadrul UE.
5. Suntem protectori ai creatiei si de aceea trebuie sa respectam limita de emisie de CO2, trebuie promovata cooperarea internationala în domeniul schimbarilor climatice, trebuie sa ne angajam la o abordare ecologica si sa insistam asupra faptului ca durabilitatea este un element fundamental în orice crestere sau politica de dezvoltare.
6. Libertatea religioasa este o trasatura fundamentala a unei societati tolerante si deschise. Aceasta libertate include dreptul fiecaruia de a-si manifesta credinta în public. Salutam orientarile UE privind promovarea si protectia libertatii de religie si convingeri si, speram ca noul Parlamentul European va intensifica activitatea în aceasta chestiune importanta.
7. Noi sustinem toate masurile pentru a proteja o zi comuna de odihna pe saptamâna, si anume Duminica.
8. În urmatorii cinci ani schimbarile demografice vor avea un impact profund asupra vietii din UE. Noi pledam pentru nivelul si calitatea de îngrijire la care au dreptul cetatenii vârstnici, dar si pentru politicienii care creeaza noi oportunitati pentru tineri.
Uniunea Europeana este la un punct de cotitura. Criza economica, provocata de colapsul bancar din 2008, a tensionat relatiile dintre statele membre, a contestat principiul fundamental al solidaritatii în cadrul Uniunii si a adus în saracie un numar foarte mare de cetateni, respectiv a întunecat perspectivele de viitor a multor tineri. Situatia este dramatica pentru multi chiar tragica.
Noi, Episcopii catolici, pledam ca proiectul european sa nu fie pus în pericol si nici abandonat sub presiunea curenta. Este esential ca noi toti – politicieni, candidati pentru birou, toate partile interesate – sa contribuim în mod constructiv pentru a modela viitorul Europei. Am avea prea multe de pierdut în cazul în care proiectul european ar esua.
Este esential ca noi toti, în calitate de cetateni europeni, sa mergem la cabina de vot pe 22-25 Mai. Noi, Episcopii, va îndemnam ca votul sa fie un raspuns al constiintei fiecaruia, prealabil bine informata.

Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.