„În perioada 20-21 martie 2014, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” a avut loc Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti organizata de Asociatia Studenteasca „Coriolan Tamâian” Oradea. Tema sesiunii din anul acesta a fost „Arta sacra”.
La evenimentul cultural si spiritual au participat studenti greco-catolici, romano-catolici, ortodocsi si de alte confesiuni, de la facultati de teologie sau de arte din Oradea, Cluj, Blaj, Iasi, Sibiu si Bucuresti.
Sesiunea de comunicari a început joi 20 martie cu salutul de bun venit al parintelui rector al Seminarului, Antoniu Chifor, care a transmis binecuvântarea din partea PS Virgil Bercea care nu a putut fi prezent , fiind plecat din tara. Din partea Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea, directorul departamentului, lect. univ. dr. Ionut Popescu, a sustinut un scurt cuvânt introductiv. De asemenea în deschidere a mai vorbit studentul Andrei Vucu din anul IV, care a facut o introducere în tema.
La aceasta sesiune au participat cu lucrari:
– Alexandru Chituta – Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” SIBIU – „Ut omnes unum sint – pictorul Octavian Smigelschi si ecumenicitatea picturii sale religioase”
– Pompiliu Bulgar – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, BLAJ – „Iconostasul Catedralei Sfânta Treime din Blaj”
– Constantin Antohe – Facultatea de Teologie Romano-Catolica Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din IASI – „Artistul sacru, este sau moralist? – o viziune din perspectiva filosofiei lui Jacques Maritain”
– Ioan Petre – Facultatea de Teologie Ortodoxa BUCURESTI – „Icoana, fereastra spre Dumnezeu”
– Dan Siserman – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, CLUJ – „Sensul eschatologic al artei sacre”
– Mihai Maries – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, CLUJ – „Arta clasica versus arta crestina”
– Cristian Matus – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, ORADEA – „Icoana model de marturisire a credintei, din primele veacuri pâna astazi”
– Stefan Madarasi – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, BLAJ – „Consideratii despre icoana care a plâns la înmormântarea episcopului Petru Pavel Aron”
– Maria Bront – Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” ORADEA – „Icoana, arta si sacralitate”
– Adrian Popa – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, BLAJ – „Celestin Cherebetiu si muzica bisericeasca”
– Stancea Raul – Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, ORADEA – „Întoarcerea Fiului risipitor în opera lui Rembrand”
– Gabriela Daraban – Facultatea de Muzica, Universitatea din ORADEA -„Johann Sebastian Bach. Johannes passion”
– Raul Bodea Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” ORADEA – „Euharistia – adevarata icoana a lui Hristos?”
– Bolboasa Sofaru-Alin – Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” SIBIU -Ignoranta – a nu putea descrie lucrul mâinilor lui Dumnezeu sau a nu Îi recunoaste slava?”

Complexitatea acestui eveniment a fost marcata de doua momente: ASTRU Cinema, la care s-a prezentat filmul artistic „Coristii” urmat de comentarile facute de invitatul surpriza: Maestrul Radu Muresan, precum si lansarea de carte a domnului profesor Vasile Musca intitulata „Marea amiaza”.
În finalul sesiunii participantii au primit certificate de participare si carti, drept rasplata pentru munca depusa în pregatirea si sustinerea lucrarilor.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, prin Asociatia Studenteasca „Coriolan Tamâian” Oradea, împreuna cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan”.

Presedinte ASCTO