Bruxelles

22/10/2013

Nu încape îndoiala, avortul nu tine de competenta Uniunii Europene

În contextul votului de azi (22.10.2013 n.tr.) la Parlamentul European în cadrul unui raport de initiativa asupra ”sanatatii, drepturilor sexuale si de reproducere” (care include si subiectul avortului), COMECE reaminteste faptul ca Uniunea Europeana nu are competente în acest domeniu. Cetatenii europeni nu ar trebui condusi în eroare.
În articolul 168§7 din Tratatul asupra functionarii Uniunii Euroene sunt stipulate urmatoarele: ”actiunea Uniunii se realizeaza în respectul responsabilitatilor statelor membre în ceea ce priveste definirea politicilor lor pe capitolul sanatate cât si în ce priveste organizarea si furnizarea de servicii de sanatate, de îngrijire medicala, respectiv alocarea resurselor care le sunt afectate.”
În multe state membre, avortul este interzis. Cu respect fata de demnitatea umana si plecând de la convingerea ca dreptul la viata este absolut, avortul în aceste tari este interzis prin lege. Uniunea Europeana ar trebui sa respecte aceste decizii si sa nu se amestece în decizii care nu tin de competentele ei.
COMECE deplânge faptul ca raportul supus votului azi ar putea induce în eroare cetatenii europeni cu privire la domeniul de competenta al Uniunii Europene. În perspectiva urmatoarelor alegeri pentru Parlamentul European, cetatenii au nevoie sa fie asigurati de faptul ca Uniunea Europeana îsi va respecta si va trata doar subiecte legate de competentele ei.
Secretariatul COMECE a publicat în anul 2012 o opinie aupra ”sanatatii sexuale si reproductive”; aceasta poate fi descarcata în limba franceza la linkul urmator: http://www.comece.eu/site/en/publications/pubsec/article/4999.html

Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.