“Aceasta o cer de la voi:

sa fiti pastori cu „mirosul” oilor,

pastori în mijlocul turmei proprii

si pescari de oameni”

Papa Francisc

Duminica, 27 octombrie 2013, a 24-a dupa Rusalii, numita si duminica învierii ficei lui Iair, în Catedrala Sfântul Nicolae a avut loc un eveniment emotionant pentru toti cei prezenti, dar mai ales pentru ierodiaconul Gabriel Grigorie Borzos. El a fost ridicat “de la cinstita diaconie la sfânta preotie” prin lucrarea mâinilor Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea.
Ierodiaconul Grigorie a fost prezentat Preasfintiei Sale de catre Preacuviosii Parinti Tarcisiu, egumenul Manastirii din Sumal si Atanasie, egumenul Manastirii din Giroc (TM).
Predica Preasfintiei Sale s-a axat pe credinta, îndemnându-i pe credinciosi sa-si manifeste credinta lor în mod liber, având curajul sa spuna “Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele”. Un model de credinta fiind episcopii martiri ai Bisericii noastre.
Ierodiaconul Grigorie a absolvit Seminarul Sfintii Trei Ierarhi din Oradea în anul 2007, apoi a fost la Roma pentru specializare, studiind la Ateneul Pontifical Sant’Anselmo si la Institul Pontifical Oriental, unde actualmente este doctorand. În paralel cu studiile, a primit treptele monastice: în 15 aprilie 2009 Rasoforatul si în 12 august 2012 Schima Mare, fiind hirotonit ierodiacon în data de 29 august 2012.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, noul ieromonah a multumit în primul rând Bunului Dumnezeu pentru darul preotiei si pentru faptul ca face parte din Biserica Greco Catolica unde se simte ca în familie, Preasfintiei Sale Virgil pentru lucrarea mâinilor lui si pentru încrederea acordata si familiei sale pentru toata grija si iubirea daruita, asigurându-i pe toti de rugaciunea sa permanenta. Dupa aceasta parintele Grigorie a împartit episcopului, preotilor si tuturor credinciosilor binecuvântarea sa.