În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2022, la Hotel Nevis din Oradea, a avut loc conferința internațională: Burnout: prevenție, dimensiuni și perspective, eveniment organizat de Asociația Caritas Eparhial Oradea în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, Casa Corpului Didactic Bihor, Universitatea Oradea – Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul Psihologie, Colegiul Național al Asistenților Sociali – filiala Bihor și Cabinet Individual de Psihologie Levai Mihaela Ioana.
Această întâlnire a adus laolaltă peste 120 de specialiști care activează în domeniul social, educațional și medical, care s-au bucurat de prezența și informațiile oferite de cei 20 prezentatori și conducători de workshopuri ce ne-au oferit alternative pentru a preveni și depăși momentele de burnout din viața noastră. Participanții la conferință au fost atât români, veniți din toate colțurile țării (Iași, Brăila, Galați, București, Miercurea Ciuc, Târgul Mureș, Baia Mare, etc) cât și ucraineni stabiliți în urbea noastră.
Conferința a fost deschisă de părintele Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea și reprezentanții celorlalte instituții partenere: PSS Virgil Bercea, Alin Ștefănuț, Delia Bîrle, Andreea Pontoș și Mihaela Levai. Mesajul principal transmis participanților a fost acela de a petrece timp de calitate care s-a vrut a fi o frumoasă experiență de împărtășire, gândire și învățare împreună.
În cadrul conferinței s-au prezentat în plen atât rezultate ale cercetărilor recente cu privire la fenomenul burnout, cât și informații utile cu scopul identificării din timp a simptomelor acestei stări. Cele 17 ateliere de lucru au completat prin exerciții practice ”toba de instrumente” pe care participanții le pot folosi pentru a diminua stresul și burnout-ul și pentru a-i ajuta pe cei cu care interacționează.
Participanții au putut întâlni în direct sau online 20 de speakeri: profesori universitari, psihoterapeuți, asistenți sociali, medici psihiatri, asistenți medicali din mai multe țări: România, Spania, Ucraina, Canada, profesioniști care au răspuns prompt invitației Asociației Caritas Eparhial din Oradea și care au împărtășit mai mult decât informații și soluții practice pentru prevenirea burnout-ului, oferind un dar deosebit celor prezenți: un crâmpei din practica și experiența lor vastă.
În final, participanții au apreciat că informațiile, emoțiile și experiențele trăite sunt extrem de valoroase și folositoare, atât în viața lor personală cât și în cea profesională.
Iată câteva din gândurile transmise la final, de către cei prezenți:
Această conferință mi-a dat posibilitatea de a ”simți” prezentul, de a fi aici și acum și de a-I mulțumi Lui Dumnezeu pentru familia mea, pentru tot ce am, uitând de probleme.
Am reușit să acord timp emoțiilor, gândurilor și stării mele, ceea ce nu prea făceam.
Conferința în 4 cuvinte: Liniște, Conectare, Empatie, Recunoștință.
Participarea la această conferință mi-a oferit prilejul să cunosc o serie de specialiști din domeniul educației, medicinei, psihologiei și nu numai, care printr-o abordare holistică au căutat să prezinte și să ofere soluții în sprijinul celor care se află în situația de a fi în burnout. Atât prezentările în plen, care au fost un prilej de învățare și înțelegere a dimensiunilor burnout-ului, cât și diferitele ateliere care au căutat să ofere soluții practice, aplicabile în viața noastră de zi cu zi m-au făcut să conștientizez necesitatea de a susține și de a asigura un echilibru între minte, corp și suflet în diversele aspecte ale vieții noastre. Participarea la conferință mi-a dat ocazia să observ că acest lucru poate fi realizat în mod optim, în interiorul și cu sprijinul comunității în care trăim, prin oferirea și primirea suportului social. Prin organizarea și susținerea acestei conferințe, Asociația Caritas Eparhial a arătat că este parte din comunitate, că-i pasă de comunitatea în care se află prin faptul că încearcă să-i reducă nivelul de suferință, oferind prin intermediul specialiștilor invitați modalități și soluții de prevenție și de intervenție pentru o maladie care ne poate atinge pe toți într-un moment sau altul din viață.
Adela Popa-Ghițulescu
Director executiv