„Sâmbata 05 octombrie 2013, cercetasii de la Don Orione au trait un moment important din parcursul de formare cercetaseasca. Acesta zi a fost marcata de asa numita “trecere”, adica mai multii copii si tineri care faceau parte din grupul “Lupisori- Mamarute” au trecut la Reparto, respectiv de la Reparto la Noviciat, încheind astfel o etapa din formarea educative scout si începând o alta etapa adaptata nivelului de dezvoltare corespunzatoare vârstei lor. Astfel ca 20 dintre Lupisori si Mamarute au fost supusi unor probe – saritul în sac, spargerea balonului cu faina, frisca, degustarea etc. – pentru a demostra, în mod simbolic, ca sunt vrednici de grupul în care trec. Asemanator s-a întâmplat si pentru cei mai mari, dovedind prin “trecerea” probelor ca sunt pregatiti pentru o noua etapa din viata lor de scoutisti.
Dupa efectuarea probelor, cu totii ne-am bucurat de ziua însorita pentru a face câteva jocuri si am servit traditionalul prânz cu “paste” oferit de Centrul Don Orione. Dupa acestea, fiecare grup, si-a primit noii membrii realizând astfel, în mod oficial, trecerea la noul grup scout.
Comunitatea Scoutistilor Orionini s-a nascut în august 1993 cu ajutorul scoutistilor din Corbetta (Milano).
Miscarea Scout, fondata de Lordul Robert Baden-Powell în anul 1907, este o propunere educativa care îi considera pe tineri protagonistii adevarati ai dezvoltarii lor, nu doar simpli spectatori. Aceasta se realizeaza, prin activitati concrete propuse copiilor si tinerilor, care sunt încurajati sa învete din experienta, prin succese si greseli.
Grupul C.S.O este alcatuit din sectiile: „Castori” (4-6 ani), „Lupisori” (6-12 ani), „Reparto” (12-16 ani), „Noviciat” (16-17 ani) si „Clan-Foc” (comunitatea celor mai mari).
Educatia se desfasoara prin joc, cântec, aventura (viata în natura), autogospodarire, caritate si, nu în ultimul rând, constructii din lemn si sfoara, bucatarie, orientare cu ajutorul hartii si a busolei, prim-ajutor, etc.
Activitatile grupului sunt multiple: întâlniri organizatorice si formative, activitati pe sectii, excursii si tabere, serbari,etc. La grupul SCOUTparticipa sistematic un grup de peste 120 de copii de diverse vârste în fiecare sâmbata de la ora 14.00 pâna la ora 17.00
“Sa facem binele întotdeauna, binele tuturor, raul niciodata, nimanui.” Sfântul Luigi Orione