„Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca problematica migratiei romilor este una europeana, nu doar a României sau a Bisericii Catolice, un rol fundamental al Bisericii fiind încercarea de a-i scoate din situatia în care este refuzata, la modul general, scoala, educatia, iar al Guvernului fiind asumarea numarului acestora.

”Problema noastra este faptul ca nu ne asumam ca si tara numarul exact al acestei comunitati si sa vorbim foarte clar. Guvernele noastre de-a lungul timpului au ocultat întotdeauna numarul tiganilor. Pentru ca daca s-ar fi spus numarul real al tiganilor, cu siguranta ca programele europene pentru aceasta comunitate, pentru dezvoltarea si promovarea ei, si mai ales în câmpul educational, pe care eu îl consider fundamental, ar fi fost altele din partea Europei”, a declarat, pentru AGERPRES, episcopul Bercea, cu ocazia începerii lucrarilor din Conferinta internationala "Migratia romilor: dileme si perspective ale Uniunii Europene".

Episcopul a evidentiat ca aceasta întâlnire, ca si cea din aprilie, de la Bucuresti, este ”un semnal” ca noi, ca si tara, trebuie sa ne asumam problema cu mai multa responsabilitate, în fata Europei si fata de noi însine. ”Sunt ai nostri, ai Europei, pentru ca suntem cetateni europeni, si atunci trebuie sa-i tratam cu totii la acelasi nivel”, a afirmat el.

La conferinta internationala "Migratia romilor: dileme si perspective ale Uniunii Europene" sunt prezenti 61 de specialisti din sapte tari, fiind organizata, în perioada 18-20 februarie, la Hotel Continental din Oradea, de Asociatia Caritas Eparhial împreuna cu Episcopia Greco-Catolica de Oradea, sub patronajul Conferintei Episcopilor Catolici din România.

”Stim foarte bine ca inclusiv celelalte Biserici se implica si îsi asuma aceste responsabilitati. Noi, românii, stim ca avem foarte multi tigani, asa cum ei însisi se numesc, si care sunt în toate tarile din Europa. Unele tari au gresit, parerea mea, ca au facut acele gheto-uri, as spune, campusuri, unde i-au adunat pe toti. Francezii au si ei tiganii lor. Folosesc acest termen de tigan, niciodata nu l-am considerat ca fiind un termen peiorativ sau de dispret, din contra. Am discutat cu foarte multi dintre dânsii, am unii prieteni care sunt foarte bine pregatiti si care spun ca ei sunt tigani, nu le este rusine”, a subliniat episcopul greco-catolic.

Biserica, afirma înaltul ierarh, are un rol foarte important în a da un sens vietii acestor persoane care sunt aceiasi fii ai lui Dumnezeu ca si toti ceilalti, în a le fi aproape, pentru ca majoritatea sunt într-adevar fiinte greu încercate, dar mai cu seama are un rol fundamental în a le crea cadrul educatiei.

”Dintotdeauna, Biserica a încercat sa fie aproape, cu atât mai mult în zilele noastre, pentru ca alaturi de faptul ca sunt destul de exclusi, a intervenit inclusiv migratia, care este un fenomen la nivel mondial si care nu doar pe ei, pe romi, ci pe toti ne poarta în toate partile. Dar rolul fundamental al Bisericii sta în încercarea de a crea o anumita cultura si sa-i scoata din aceasta situatie în care este refuzata, la modul general, scoala, educatia, culturalizarea”, a afirmat el.

Demersurile educative al Bisericii greco-catolice se cunosc din istorie, înca dinainte de 1948, iar dupa 1989 eforturile de educare au continuat în diverse forme si nivele. Astfel, multi etnici romi au fost acceptati în aceste scoli fara a tine cont de faptul ca sunt romi sau de alta etnie, unii chiar au absolvit studiile în seminar, devenind preoti, celibi ori casatoriti. Unii celebreaza pentru comunitatile lor rome, altii celebreaza pentru comunitatile de români si lumea nu-i refuza, dar sunt si unii care au studiat în strainatate si au ramas acolo lucrând ca si preoti.

Pe de alta parte, episcopul a mai mentionat ca este foarte important sa se lucreze în comunitati mici, în diverse localitati, asa cum se practica si în bisericile romano-catolice, din Ardeal, Moldova sau Bucuresti. O latura importanta a acestui domeniu mai este cea a ajutorului social, care este o alta coordonata fundamentala a bisericii.

”Nu este vorba doar de a le da un banut si a merge mai departe, a trece pe lânga ei si a nu-i privi. Înainte de toate, a-i da o mângâiere prin atentie, a-l asculta, a vedea care îi este problema fundamentala, si apoi, daca este nevoie, îi dai si banutul respectiv. Dar daca îi dam doar banutul, îl consideram pe cel de lânga noi, fie ca e rom sau un sarac, îl consideram un obiect. În momentul când l-am privit în ochi, cum spune si Sfântul Parinte Papa Francisc, repet, nu are importanta ca e sarac, rom sau de alta etnie, în acel moment l-am considerat o fiinta, o persoana umana, demna de aprecierea si atentia noastra”, a mai spus episcopul Bercea.

Conferinta internationala de la Oradea este planificata ca o experienta de împartasire, gândire si învatare. Evenimentul ofera participantilor un cadru în care acestia sa-si împartaseasca experientele din proiecte, bune practici, dar si sa puna întrebari la care sa gaseasca raspunsuri. Folosind principiile metodelor work-caffe, respectiv open space, participantii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor si vor formula, la final, concluziile. Vineri, 20 februarie, se va elabora un material care sa stea la baza emiterii unui document din partea Conferintei Episcopilor Catolici din România.
Sursa:http://www.agerpres.ro