„Tinerii sunt fereastra prin care intra viitorul în lume”
La Liceul „Don Orione” din Oradea, festivitatea de deschidere a cursurilor din noul an scolar s-a desfasurat duminica (15 septembrie 2013), pentru ca toti parintii sa poata participa la eveniment.
Dupa audierea Imnului de Stat, directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica, a salutat distinsii invitati: pe Preasfintia Sa episcop Virgil Bercea, prefectul Claudiu Pop, primarul Ilie Bolojan si inspectorul scolar general adjunct Nicolae Avram, rugându-l pe Preasfintia Sa da dea binecuvântarea.
Dupa rostirea rugaciunii, pornind de la Imn si rugaciunea cu pilda semanatorului, Preasfintia Sa Virgil Bercea a facut o pledoarie pentru educatia primita de elevi la acest liceu, adresându-se direct sufletelor copiilor, care prin intermediul educatiei primite, sunt oferite bisericii, patriei si neamului… „astfel veti sti de unde veniti, ce trebuie sa faceti, cui apartineti si încotro mergeti”, a precizat Preasfintia Sa Virgil Bercea. Dl prefect Claudiu Pop s-a aratat impresionat de mesajul Preasfintiei Sale, felicitând conducerea liceului si corpul profesoral pentru educatia aleasa care se face în aceasta institutie de învatamânt. La rândul sau, dl primar Ilie Bolojan a felicitat gazdele pentru ideea de a organiza festivitatea de deschidere a cursurilor duminica, iar pe Preasfintia Sa, conducerea si corpul profesoral pentru educatia exemplara care se face în acest liceu, dar si pentru rezultatele obtinute. Dl inspector scolar general adjunct Nicolae Avram a avut mesaje distincte pentru elevi, dascali si parinti, subliniind rolul fiecarui actor în educatie, importanta modelelor si procesul de zidire a caracterelor. Salutând invitatii si întreaga asistenta, managerul institutiei, dl prof. Martin Miheller, i-a asigurat ca si în acest an scolar, institutia va merge pe aceeasi traiectorie ascendenta, punându-se accent, în egala masura, pe calitatea procesului instructiv-educativ si pe valorile de baza. Primit cu aplauze, parintele Mihai Fecheta, modelul si duhovnicul lor de mare suflet, a facut trimitere la rugaciunea lui Iuliu Maniu pe care o rostesc de mai bine de 14 ani cei care an de an pleaca în pelerinaj, pe jos, zeci de kilometri, spre a cunoaste drumul martirilor de la Sighet. Asa dupa cum ne-a obisnuit, parintele Mihai ne-a sensibilizat cu învatatura sfânta, subliniind relatia care exista între educatie, rugaciune si lucrarea lui Dumnezeu, în sensul ca: „A educa înseamna a te ruga. A educa este o arta proprie a lui Dumnezeu. Doar el ne poate dezvalui secretele ei”. Si a încheiat oferindu-ne un nou citat, o pilda si un motiv de a cugeta cu totii la expresia „Tinerii sunt fereastra prin care intra viitorul în lume”.
„Am crescut, ne-am extins si modernizat!”
La finalul festivitatii, stând de vorba cu directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica, aveam sa aflam ca institutia a crescut ca si numar de clase si elevi, s-a extins ca si spatiu prin intrarea în folosinta a etajului al doilea (cu opt sali de clasa) si ca au început activitatea cu forte noi, cu un colectiv tânar de cadre didactice. Aflat la vârsta majoratului, la cei 18 ani ai sai, Liceul „Don Orione”, bine cotat de inspectorii din minister si de însusi ministrul Remus Procopie, care i-a trecut pragul anul acesta (în 25 mai), a ajuns la 411 elevi si prescolari. Numai în aceasta toamna, s-a îmbogatit cu cinci clase de „boboci”: doua clase pregatitoare (care vor fi îndrumate de prof. Raluca Sabau si Laura Bochis), o clasa a V-a (prof. diriginte, pr. Mihai Fecheta) si doua clase de-a IX-a (prof. diriginte Alexandru Butiri si Costin Brânzas – fost absolvent al liceului).
Tot „boboci”, si înca cei mai mici, sunt si copiii din grupa mica a Gradinitei „Don Orione” (ed. Alexandra Ghiulai).

Sursa: http://ovidan.ro/