„La consistoriul public, convocat luni la Vatican, Papa Francisc a facut cunoscut ca Fericitii Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea vor fi proclamati Sfinti pe 27 aprilie 2014.
Consistoriul a început cu rugaciunea canonica a Orei a Treia. A urmat prezentarea respectivelor biografii de catre card. Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, care a prezentat Sfântului Parinte si cererea de a proceda la stabilirea datei în care urmeaza sa fie trecuti în rândul Sfintilor. Papa Francisc a adresat întrebarea rituala cardinalilor prezenti, care au fost consultati în precedenta pe cale epistolara. Cu toate acestea, Sfântul Parinte a lasat în cadrul consistoriului un timp în care puteau fi prezentate eventualele consideratii de ultim moment, dupa care a anuntat solemn ca pe 27 aprilie 2014, Duminica a II-a din Timpul Pascal si Duminica Îndurarii Divine, vor fi canonizati atât Ioan al XXIII-lea cât si Ioan Paul al II-lea.
La briefing-ul cu jurnalistii, luni la ora 13.00, pr. Federico Lombardi a amintit ca Papa Francisc a aprobat canonizarea Fericitului Ioan al XXIII-lea cu toate ca nu s-a constat în mod public cea de a doua minune. Evident, a continuat pr. Lombardi, decizia Papei Francisc de a proceda la canonizarea lui Ioan al XXIII-lea se încadreaza în manifestarile prilejuite de împlinirea a 50 de ani de la începerea Conciliului Vatican al II-lea si are la baza faima de sfintenie universala de care se bucura predecesorul sau. Pe de alta parte, exceptia privind cea de a doua minune necesara canonizarii a fost aplicata deja de Ioan al XXIII-lea pentru canonizarea Sfântului Grigore Barbarigo.
În fine, pr. Lombardi a amintit ca la întoarcerea de la Ziua Tineretului de la Rio de Janeiro, la interviul din avion cu jurnalistii, Papa a spus ca a celebra împreuna aceste doua canonizari vrea sa fie un semn prin care Biserica îsi exprima pretuirea universala fata de sfintenia celor doi Pontifi, martori ai timpului nostru, legati în mod diferit si de Conciliul Vatican al II-lea: Ioan al XXIII-lea prin faptul ca l-a convocat si pus în miscare, iar Ioan Paul al II-lea prin punerea în practica a învataturii conciliare în decursul pontificatului sau extraordinar.
Ritul sacru al canonizarii va avea loc, asadar, pe 27 aprilie 2014, când se celebreaza Duminica Îndurarii Divine, sarbatoare liturgica înfiintata de Ioan Paul al II-lea si stabilita pentru prima duminica dupa Pasti.
Cei doi viitori sfinti sunt pontifi din perioada recenta a Bisericii Catolice.
Primul dintre ei, Ioan al XXIII-lea, italian, ales Papa la 77 de ani, a ramas în istorie prin gestul curajos de a deschide al Doilea Conciliu Ecumenic de la Vatican în 1963. Prima minune atribuita pontifului italian a avut loc la trei ani de la moarte: vindecarea inexplicabila a unei persoane în urma unei hemoragii la stomac. Dupa cum s-a spus, s-a facut exceptie de la a doua minune, necesara pentru canonizare, tinând cont de faima imediata si universala de sfintenie de care s-a bucurat în rândul participantilor la Conciliul Vatican II si continua sa se bucure si astazi în lumea întreaga.
Ioan Paul al II-lea, polonez, ales Episcop al Romei în 1978, a fost beatificat printr-o procedura de exceptie la 1 mai 2011 de Benedict al XVI-lea, în urma vindecarii unei calugarite din Franta care suferea de morbul lui Parkinson. A doua minune atribuita Papei Ioan Paul al II-lea a avut loc în chiar ziua beatificarii sale, în beneficiul unei femei din Costa Rica, vindecata inexplicabil în urma unei paralizii cerebrale.
Sugestiv, ziua canonizarii cade în prima duminica dupa Pasti, care anul viitor va fi celebrat la aceeasi data de Roma si Constantinopol. Un motiv de bucurie, s-ar putea spune, si pentru Fericitul Ioan Paul al II-lea, primul Succesor al lui Petru care a sarutat pamântul românesc în zilele memorabile din luna mai a anului 1999.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va/