„Parohia Greco-Catolica “Înaltarea Domnului” Ip, a organizat sâmbata, 14 septembrie, de sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, la Monumentului Eroilor, comemorarea martirilor de la Ip si din împrejurimi, ucisi în noaptea de 13-14 septembrie 1940.
Astfel, cu începere de la ora 10:00, s-a celebrat Sfânta Liturghie oficiata de pr. Gheorghe Turcas – vicarul foraneu al Silvaniei si pr. Nicolae Bodea – protopop al Simleului împreuna cu un sobor de preoti. Alaturi de un numar considerabil de crediciosi a asistat la Sfânta Litrughie si preotul reformat. “Doar rugaciunea comuna si unitatea de simtiri ne vor ajuta sa aratam ca noi comemoram nu pentru a condamna, ci pentru a ierta. Trebuie sa-i ajutam si pe altii sa înteleaga ca nu exista, pentru cei care cred în Cristos si în Evanghelie, decât o cale în a vindeca cu adevarat tot ceea ce totii consideram o atrocitate si o rana care a devenit comuna, si aceasta cale este jertfa încoronata de iertare..” a afirmat parintele Nicolae Bodea în cuvântul sau de învatatura.
A urmat ceremonia depunerilor de coroane si jerbe de flori în cadrul programului organizat de oficialitatile judetene si locale la Mormântul Martirilor. Programul a continuat cu o ceremonie religioasa la Monumentul Eroilor, în cadrul caruia parastasul a fost oficiat catre reprezentantii Bisericii Greco-Catolice, încheiat cu depunere de coroane si jerbe de flori si cu un moment oferit de copiii de la Scoala Gimnaziala din Ip.
Prezenta la eveniment a oficialitatilor salajene, împreuna reprezentantii institutiilor a fost un semn puternic al dorintei comune ca evenimente precum cele comemorate sa nu se mai întâmple niciodata pe aceste meleaguri.