„Pe lânga faptul ca în Loreto gasim Sfânta Casa în care Fecioara Maria a primit vizita îngerului la Buna Vestire, se gaseste si un paradis al ecumenismului „Centro Giovanni Paolo II”, unde a avut loc a X-a editie a campusului ecumenic. Animati de iubirea lui Hristos si chemati de vocea Mariei si o delegatie de tineri din Eparhia de Oradea a participat la acest campus. Aici aveau sa se întâlneasca cu o delegatie de ortodocsi de la Resita, luterana din Suedia, anglicana din Danemarca, greco-catolica din Ungaria si delegatia gazda romano-catolica din Italia.
În acest an activitatea tinerilor participanti a fost ghidata de motto-ul: „Du-te si repara-mi casa”. Cuvinte pe care Sfântul Francisc de Assisi, în biserica Sfântul Damian le aude de la „rastignitul” ce zacea neputincios pe cruce. Aceasta casa nu este doar biserica, ci comunitatile din care facem parte, familia noastra si chiar si sufletul nostru, au concluzionat tinerii participanti în la sfârsitul campusului.
Ca si activitati campusul a fost structurat în asa maniera încât nici o delegatie sa nu se simta inferioara celeilalte, astfel luni a fost celebrata Liturghia romano-catolica de delegatia italiana, marti Liturghia greco-catolica a delegatiei oradene, miercuri nu s-a celebrat sfânta liturghie (mai jos se va argumenta de ce), joi Liturghia luterana iar vineri Liturghia ortodoxa.
Luni si marti participantii fiind împartiti pe grupe dupa o cateheza tinuta de Parintele franciscan Marco, aveau timp la dispozitie sa discute si sa dezbata ideile prezentate în timpul catehezei si sa încerce sa pastreze ceva în sufletul lor. Miercuri a fost cea mai intensa zi din punct de vedere spiritual pentru participanti. Împartiti fiind pe grupe aveau sa se confrunte cu „Desertul”. Campusul fiind situat la 4 km de centrul orasului Loreto, tineri au trebuit sa parcurga un itinerar care pe lânga traseu presupunea si câteva misiuni. Cele mai importante destinati pe unde trebuia sa treaca fiecare grup era Muzeul din Loreto, Sfintele Trepte si pe la Surorile de clauzura din Loreto care îsi dedica cu totul viata contemplarii patimilor lui Isus. Printre misiunile pe care tinerii le-au avut de înfruntat amintim: analizarea machetei Sfintei Case de la muzeu, meditatie si rugaciune în timpul urcarii Sfintelor Trepte, dupa care în capela Surorilor de clauzura fiecare dupa inima s-a trebuia sa rosteasca în taina o rugaciune pentru refacerea unitatii. Iar ca semn de continua rugaciune, fiecare tânar care a trecut pe la mânastirea avea sa puna pe o fata de masa o floare. Ziua de miercuri s-a încheiat cu o rugaciune comuna în Catedrala din Loreto la care a fost prezent si Episcopul locului Mons. Fabio Dal Cin. Ca încheiere a momentului de rugaciune tineri au oferit ca si cadou Sfintei Fecioare fata de masa pe care fiecare a pus în dupa amiaza o floare. Înainte ca fiecare participant sa treaca prin Sfânta Casa un membru al fiecarei delegatii tinând de o parte a fetei de masa, au asezat-o pe Sfântul Altar din Sfânta Casa.
Joi tineri au vizitat împrejurimile orasului Visso zona afectata de un cutremur devastator în 30 octombrie 2016. Au ascultat marturia unor persoane afectate de cutremur, a voluntarilor care se ocupau de zonele afectate, a preotului paroh si a unei surori care interactionau cu cei afectati. Toti cei care au vorbit în fata tinerilor subliniau durerea pe care o simteau în suflet când se gândesc ca au pierdut tot ceea ce aveau si ca trebuia sa i-a viata de la zero. Pe lânga acest fapt s-au bucurat de vizita facuta de tinerii participanti la campus si i-au rugat sa nu renunte la ideea de unitate. Dupa încheierea marturiilor a avut loc Liturghia luterana urmând ca dupa, tinerii împreuna cu însotitori lor sa se întoarca în campus.
Vineri au avut loc împartasirea concluziilor, urmând ca sâmbata fiecare delegatie sa pregateasca un moment artistic de 10 minute în care sa sublinieze mesajul fiecarei zile, dupa care a urmat sarbatorirea celor 10 ani de consecventa prin servirea unei felii de tort si lansarea de lampioane. Campusul s-a sfârsit duminica prin celebrarea Liturghiei romano-catolice în Catedrala din Loreto de catre Excelenta Sa Fabio, episcop de Loreto.
Desi a fost o experienta scurta a ceea ce ar însemna unitatea, tinerii au plecat de la Loreto cu ideea de a duce putin ecumenism în locurile din care provin. Si-au promis între ei sa ramâna uniti în rugaciune pentru unitate si ca vor munci pentru a face ca într-o zi unitatea sa se înfaptuiasca.

Seminarist anul III