„Sarbatoarea Adormirii si ridicarii la cer a Maicii Domnului a adunat la sfintele slujbe numerosi credinciosi. La fel ca în fiecare an, manastirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea a avut un program liturgic specific sarbatorii, care a debutat sâmbata, 14 august, de la orele 17.00 cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de la orele 18.00 de celebrarea Sfintei Liturghii.
Apoi, de la orele 19.00, comunitatile greco si romano-catolica din Oradea au participat în numar mare la o ampla procesiune cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima, procesiune care s-a desfasurat între manastirea Adormirea Maicii Domnului si Catedrala Romano-Catolica Sfântul Ladislau. Credinciosii au venerat statuia de la Fatima, plecând apoi în procesiune împreuna cu Preasfintitii Virgil Bercea si Bocskei Laszlo. Pe parcursul traseului s-au alaturat numeroase persoane care au dorit sa fie alaturi de Fecioara Maria. S-au intonat o serie de cântece si imnuri mariane, specifice acestei perioade când sarbatorim adormirea si ridicarea la cer a Maicii Domnului. În catedrala Sfântul Ladislau, Preasfintitul Virgil a rostit câteva cuvinte de învatatura, exprimându-si speranta ca si pe viitor cele doua comunitati, greco si romano-catolica, vor participa împreuna la aceasta procesiune.
Seara, programul a continuat de la orele 20.30 cu „Calea Crucii” animata de Parohia Sântandrei si la orele 22.00 cu Sfânta Liturghie. La miezul noptii s-a desfasurat Adoratia Euharistica, urmata, între orele 01.00 si 06.00, de Sfântul Rozar. Pâna la Liturghia Arhiereasca de duminica de la orele 10.00 au mai fost celebrate sfinte liturghii de la orele 06.00 si 08.00, intercalate de Paraclisul Macii Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii Arhieresti au fost prezentati în fata Bisericii si a Preasfintitului Virgil pentru a fi hirotesit lector Jesus Cano Moreno din parohia Buna Vestire si Sfântul Vasile cel Mare din Madrid, si pentru a fi hirotesit ipodiacon, Gabriel Emil Vana din Oradea.
În cuvântul sau de învatatura, Preasfintia Sa a facut referire la Evanghelia zilei prin analizarea tipologiilor care le definesc pe cele doua femei în casa carora intra Mântuitorul. „Daca Marta este femeia gospodina care stie sa aiba grija de casa, Maria se pune la picioarele lui Isus si-l asculta în rugaciune. Vedem doua tipologii ale femeii care în societatea moderna sunt pe cale de disparitie. Femeile moderne sunt mai egoiste, sunt preocupate mai mult de modul în care arata decât de modul interior. Este adevarat ca nu trebuie sa neglijam aspectul nostru, dar la fel de importante sunt si celelalte lucruri între care se remarca rugaciunea”. În continuare, Preasfintitul Virgil a spus: „Când suntem aproape de Dumnezeu, facem distinctia între valori si principii. Stim la ce putem renunta si la ce nu putem renunta. Mântuitorul îi spune cu gentilete Martei ca trebuie sa aiba în vedere si cealalta latura manifestata la Maria. Este foarte important ca sa-i facem pe ceilalti sa înteleaga importanta Bisericii. Biserica si Evanghelia ne dau valori pe care în special femeile le pastreaza cu sfintenie”.
Pentru ca în cadrul Sfintei Liturghii urmau sa fie hirotoniti doi preoti, Preasfintia Sa a prezentat o scurta povestioara: „Se spune ca mergeau prin desert doi oameni, un maestru si un învatacel. Ajungând la un han si grabindu-se sa se duca la culcare, învatacelului i-a fost greu sa lege camila si a lasat-o în mâinile Domnului. Dimineata camila a fost de negasit. La întrebarea maestrului, învatacelul a raspuns ca a lasat camila în mâinile Domnului asa cum a fost învatat în permanenta, si anume sa se încredinteze lui Dumnezeu. Maestrul i-a raspuns ucenicului – Este adevarat, dar mâinile Domnului care leaga camila sunt mâinile tale!” Pornind de la aceasta scurta istorioara, Preasfintitul Virgil a continuat: „Mâinile Domnului care ne conduc în viata sunt preotii. Ne încredintam Domnului, dar nu trebuie sa stam pasivi. Preotul ne însoteste pe drumul vietii de la început pâna la sfârsit. Sa o rugam pe Maica Sfânta sa ne ajute pe noi toti si în mod special pe acesti doi viitori preoti”.
La momentul potrivit au fost prezentati în fata Bisericii si a Preasfintiei Sale pentru a fi hirotoniti preoti, diaconii Andrei Borzasi din Parohia Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj-Napoca si Cristian Ioan Tiselita din Parohia Rozavlea, jud. Maramures.
Dupa binecuvântarea finala a urmat o scurta procesiune în jurul manastirii cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima.