„Comunitatea româna greco-catolica din Dublin a participat cu afectiune, tristete, lacrimi si nostalgia despartirii, duminica, 1 septembrie a.c., la ultima Sfânta Liturghie celebrata de parintele Vasile Orghici, responsabilul cu pastoratia emigrantilor greco-catolici în Irlanda. La acest eveniment a participat si Monseniorul Walsh Frances de la parohia „Pro-Cattedral” din Dublin.
Parintele Vasile s-a exprimat în predica prin cuvintele: „Dragii mei, de voi ma leaga sentimente de afectiune si de stima reciproca pentru ca sunt legat de voi prin cei 5 ani si jumatate, timp pe care Dumnezeu mi l-a acordat sa va pastoresc. Prezenta voastra ma umple de bucurie, rugaciunea voastra ma sustine si afectiunea voastra ma edifica. Dragii mei, numai în Hristos suntem într-adevar prieteni si doar în El suntem prieteni pentru totdeauna. Îmi cer iertare daca uneori, în aceasta perioada de timp, în care v-am pastorit, v-ati simtit dezamagiti, dezorientati, s-au neîncurajati suficient, sau daca, nu totdeauna v-am multumit pentru participarea si contributia voastra. Asadar, din nou va cer iertare si, în acelasi timp, va multumesc pentru încrederea pe care mi-ati acordat-o. Draga comunitate româneasca, iti multumesc pentru afectiunea ta, pentru preocuparea ta fata de mine si pentru ca îmi doriti binele. Asa cum pe mine m-ati primit si ascultat, sa-l primiti si pe Parintele Coriolan Muresan, noul vostru pastor, sa-l iubiti si sa-l urmati. Nu uitati ca fara sustinerea dumneavoastra, aceasta misiune nu va putea continua. Pentru aceasta ratiune va îndemn cu sinceritate sa fiti solidari între voi si sa-l sustineti pe noul parinte. Dumnezeu a vrut, chiar prin mijloace si cai putin mai complicate si mai aspre, ca în acest an misiunea mea sa se încheie la Dublin. Azi reprezint doua stari sufletesti: una trista, pentru ca trebuie sa ne despartim, si o alta de bucurie, pentru ca voi veti avea un nou pastor, si misiunea noastra nu va putea fi închisa. Mare lucru, placut lui Dumnezeu, ca aceasta misiune sa aiba continuitatea sa, cauza câstigata prin rugaciunea si sacrificiul vostru, prin actiunea consecventa si ferma a Preafericitului Parinte Cardinal Lucian Muresan, Arhipastorul nostru, al românilor greco-catolici si al Prea Sfintiei Sale, Virgil Bercea, episcop responsabil cu pastoratia comunitatilor din diaspora. Misiunea noastra a avut câstig de cauza prin rugaciunea si consecventa tuturor, prin invocarea Preacuratei Fecioare Maria si a episcopilor nostri martiri. Va voi purta în inima mea. Domnul sa va binecuvânteze pe toti dupa nevoile fiecaruia”.
A urmat discursul monseniorului Frances, care a subliniat aprecierea fata de parintele Vasile si sustinerea pentru noul pastor: „Stiu ca sunteti tristi ca parintele Vasile va pleca. Dar el a adus aici pe Cineva special, Cineva care nu va parasi niciodata comunitatea voastra, si care este întotdeauna cu voi. El l-a adus pe Domnul Isus, prin propria sa prezenta, prin dragoste si prin grija parinteasca fata de voi. Isus este mereu prezent. Si cred ca cel mai mare dar pe care puteti sa-l aduceti parintelui Vasile, este prezenta voastra continua, implicarea voastra continua în aceasta biserica, în aceasta comunitate. El a implementat diverse moduri de a sluji comunitatea si cred ca aceasta comunitate este rezultatul grijii sale pentru voi. Nu trebuie sa va pierdeti speranta. Traditia voastra e unica. Voi aparati drepturile greco-catolicilor. Trebuie sa luptati si sa sustineti în continuare drepturile voastre”.
S-au exprimat apoi si grupul de tineri, reprezentanta corului si domnul Ungureanu, cel care reprezinta Organizatia Miscarii Europene a Apararii Drepturilor Omului. Reprezentanta tinerilor a spus: “În cartile sfinte exista o fraza care spune cam asa: «Preotul trebuie sa aiba grija de enoriasii sai precum pastorul de oile sale». Putem remarca acest fapt în relatia Parintelui Vasile cu enoriasii sai. Ne simtim bine în marea familie de la biserica si ne-am fi dorit ca Parintele Vasile sa fie mai mult timp prezent în mijlocul nostru”. A urmat reprezentanta corului, doamna Viorica Baciu:
„Azi vei pleca,
dar noi niciodata nu te vom uita.
Ai fost un pastor minunat
pe drumul drept ne-ai indrumat.
Dar noi stim ca tu cu Domnul Sfânt,
ai facut pe veci un legamânt.
Oriunde pasii El iti va purta,
tu nicicând vei cugeta.

Unde pasii El iti va purta,
tu nicicând vei cugeta.
Iti multumim Parinte drag,
Cu totii în inima te vom purta.
Ne vom ruga la Domnul pentru tine,
sa te ajute în misiunea ta.
Ne vom ruga la Domnul pentru tine,
sa te ajute în misiunea ta!”
A continuat domnul Ungureanu: „As începe cu multumirea oferita lui Dumnezeu, pentru ca am întâlnit un om, un prieten, un îndrumator si nu în ultimul rând un pastor, un adevarat pastor care isi cauta fiecare miel oriunde ar putea fi ratacit”. La finalul evenimentului Parintele Vasile, a primit din partea credinciosilor un buchet de flori, un colac si doua icoane cu Sfanta Fecioara Maria, urmat apoi de o agapa crestineasca.