„Circa 10.000 de credinciosi au participat sâmbata, 31 august 2013, la Sfânta Liturghie solemna a beatificarii monseniorului Vladimir Ghika, celebrata la Bucuresti, în Pavilionul Central al Romexpo. Liturghia a fost prezidata de Eminenta Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, trimisul Papei Francisc la Bucuresti.
La celebrare au participat episcopii romano-catolici si greco-catolici din România, precum si alti episcopi din Polonia, Bosnia-Hertegovina, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, cardinalul André Vingt-Trois, Arhiepiscop de Paris, circa 300 de preoti din tara si din strainatate, credinciosi din toate diecezele si eparhiile catolice din tara, membri ai corpului diplomatic, reprezentanti ai clasei politice, precum si reprezentanti ai cultelor din România. De asemenea, la celebrare au fost prezenti si circa 30 de membri ai familiei Ghika.
Ritualul beatificarii monseniorului Vladimir Ghika a fost urmarit cu atentie si reculegere de catre cei prezenti. Dupa ce parintele postulator, Francisc Ungureanu, a prezentat o scurta biografie a lui Vladimir Ghika, subliniind identitatea sa de print, preot si martir, Eminenta Sa cardinalul Angelo Amato a dat citire Scrisorii Apostolice cu care Sfântul Parinte Papa Francisc a îngaduit ca de acum înainte Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, sa fie chemat cu numele de Fericit. A urmat imediat dezvelirea icoanei fericitului Vladimir Ghika, întâmpinata de poporul credincios cu aplauze îndelungate, urmate de intonarea imnului dedicat noului fericit. Întregul pavilion a rasunat în cântecul de bucurie al credinciosilor, multi dintre ei vadit emotionati.
În predica sa, Eminenta Sa Cardinalul Angelo Amato a elogiat figura monseniorului Vladimir Ghika, subliniind trei aspecte ale caritatii lui pastorale: visul sau pentru unitatea crestinilor, actiunea sa de caritate fata de cei aflati în nevoi, si în fine patimirea si moartea sa în timpul prigoanei împotriva Bisericii, din secolul trecut. Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika „trebuie traita ca un semn profetic de reconciliere si de pace, ca amintire a unui trecut trist care nu trebuie nicidecum sa se repete si ca angajare în construirea unui viitor de speranta, de comuniune frateasca, de libertate si de bucurie. De astazi Biserica îngaduie cultul public liturgic fata de Fericitul Vladimir Ghika. Sa cerem mijlocirea lui pentru ca nobila natiune româna sa poata trai mai departe în pace, în fratietate si în prosperitate”, a adaugat cardinalul Amato.
În semn de comuniune cu Dieceza de Paris, al carei preot era monseniorul Vladimir Ghika, lecturile liturgice au fost citite si în limba franceza. De altfel, la celebrare era prezent si un grup de pelerini din Dieceza de Paris. Invocatiile la rugaciunea credinciosilor, rostite în diferite limbi, româna, franceza, engleza, italiana, germana si araba – au scos în evidenta caracterul universal al Bisericii.
„Fericite Vladimir Ghika, roaga-te pentru noi”. Înaltpreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti a încheiat celebrarea beatificarii cu aceasta invocatie, rostita de trei ori, multumind totodata episcopilor, preotilor, credinciosilor si invitatilor, corului si instrumentistilor, precum si celor care au sprijinit buna organizare si desfasurare a evenimentului beatificarii monseniorului Vladimir Ghika.
Dupa Sfânta Liturghie a beatificarii, peste 600 de pelerini au vizitat Muzeul dedicat Monseniorului Vladimir Ghika, amenajat la Catedrala Sf. Iosif din capitala.
Sursa: http://www.vladimir-ghika.ro