„Localitatea salajeana în care a trait renumitul om politic Iuliu Maniu, a sarbatorit 800 de ani de existenta documentara. Cu acest prilej, Badacinul a fost gazda unor manifestari la care au luat parte oficialitati salajene, fii ai satului si sute de persoane. Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul zilelor de 24-25 august (a.c). Acest moment omagial a fost organizat de catre Primaria si Consiliul Local al Comunei Pericei, în colaborare cu Parohia Greco-Catolica si Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj.
Cu acest prilej, sâmbata 24 august, în cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local au devenit cetateni de onoare ai localitatii Badacin parintele Simion Man, post-mortem, parintele Gheorghe Turcas si parintele Cristian Borz.
Parintele Simion Man s-a nascut la Badacin-Salaj la 8 mai 1910, dintr-o familie de tarani, cu foarte multi copii. Tatal sau Gheorghe Man a fost var cu Iuliu Maniu. Parintele Simion si-a facut studiile liceale la Simleu-Silvaniei la Liceul „Simion Barnutiu”, iar cele teologice: doi ani la Gherla, doi la Oradea, absolvindu-le în 1933. În 1936 este numit paroh la Badacin, parintele Simion Man, fiind hirotonit de catre I.P.S. Valeriu Traian Frentiu, episcop de Oradea.
La Badacin l-au aflat evenimentele din septembrie 1940, dupa Dictatul de la Viena, când mai multi soldati unguri au murit în urma otravirii apei din fântâni, la cucerirea comunei. În 14 septembrie 1940, de ziua Sfintei Cruci, a fost condamnat la spânzuratoare de ocupantii hortisti, a fost, însa, eliberat în schimbul unui maghiar condamnat la Aiud. La 1 decembrie 1948 este arestat pentru nesemnarea trecerii la ortodoxie.
În 1956, de Pasti, va face o vizita episcopilor: Dr. Iuliu Hossu, Dr. Alexandru Rusu si Dr. Ioan Balan, care se aflau în domiciliu fortat la Curtea de Arges. A tinut o permanenta legatura cu preotii aflati în rezistenta catolica. În casa sa a poposit de doua ori I.P.S. Dr. Alexandru Todea, viitorul cardinal, chiar în timpul opresiunilor comuniste. În plina clandestinitate oficia Sfânta Liturghie în casa proprie la care asistau credinciosi chiar si din partile lapusene. Dupa eliberarea Bisericii, în decembrie 1989, participa activ la reorganizarea eparhiei de Maramures alaturi de preotii Lucian Muresan, actualul arhiepiscop major de la Blaj, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj si Simion Mesaros, canonic de Baia Mare. Moare în anul 1999 la Baia Mare.
Parintele Gheorghe Turcas s-a nascut la 3 martie 1940, în localitatea Horoatul Crasnei, judetul Salaj, din parintii Teodor si Irina, de religie greco-catolica. În anul 1971 este student la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, curs de zi.
În toamna anului 1974, era înscris în anul IV de studii, a fost hirotonit preot si trimis în Parohia Supurul de Sus, judetul Satu-Mare. În anul 1975 a absolvit Facultatea de Teologie, iar în vara anului 1976 a sustinut examenul de Licenta în Teologie, catedra de Omiletica si Catehetica. În perioada februarie 1977 pâna în 31 ianuarie 1986 a functionat ca preot la Parohia Badacin, comuna Pericei, judetul Salaj. În aceasta perioada de 9 ani, pe lânga activitatea pastorala a desfasurat si o bogata activitate administrativa: a reînnoit acoperisul cu sindrila noua din Maramures, de la biserica veche, monument istoric; a renovat interiorul de doua ori, a facut garduri, porti la biserica si a pietruit drumul de la Biserica la Caminul Cultural din sat; a construit o casa parohiala cu trei nivele, garduri, porti, anexe gospodaresti.
În toata activitatea preoteasca a avut tot timpul în vedere actiunea de culturalizare a locuitorilor orasului, astfel a participat la multe actiuni de natura culturala, diferite comemorari ale unor personalitati transilvanene: dezvelirea bustului omului de cultura Ardelean Ioan Senior de la Supurul de Sus, autor al cartii „Oameni de seama din Salaj”; aniversarea Bibliotecii Orasenesti din Simleu, la 50 de ani, cu denumirea „Alexandru Sterca Sulutiu” – fost vicar foraneu al Silvaniei si din 1850 primul mitropolit al Blajului; aniversarea lui Stefan Bathory – principe al Transilvaniei si rege al Poloniei; dezvelirea placii comemorative a primului director al Liceului românesc din Simleu, Dr. Ioan Ossian; dezvelirea bustului vicarului foraneu al Silvaniei Petru Cupcea, cu denumirea Scolii din Supurul de Jos unde a fost preot si director; simpozion la Zalau despre marele carturar si patriot Simion Barnutiu; diferite manifestari la Simleu si Badacin cu privire la personalitatea marelui om politic Iuliu Maniu; simpozion la Simleu despre personalitati de seama ale Salajului; a participat împreuna cu consilierii Primariei Simleu la actiunile de înfratire a orasului Simleu cu orasul Nyirbator din Ungaria.
Parintele Cristian Borz a fost hirotonit preot în 28 februarie 1999 de catre P.S. Virgil Bercea, iar din 19 decembrie 1999 a fost numit administrator parohial în nou înfiintata parohie greco-catolica din localitatea Badacin. În anul 2004 începe constructia noii biserici parohiale, care va fi sfintita pe 25 iulie 2010, ocazie cu care va primii din partea episcopului greco-catolic de Oradea, Dr. Virgil Bercea, distinctia „Crucea pectorala”. În acelasi an începe demersurile pentru constructia unei noi case parohiale la Badacin. Este cofondator al revistei de spiritualitate crestina „Flori de Crin” la care din anul 2008 este redactor sef.
În toata aceasta perioada s-a implicat activ în promovarea valorilor culturale si istorice a localitatii Badacin prin organizarea de simpozioane, articole în presa, parteneriate locale, judetene si internationale. A dat numeroase interviuri în presa locala: „Magazin Salajean”, „Salajeanul”, „Graiul Salajului” si în cea nationala „TVR1”, „National TV”, „Digi 24 National”, „Radio România Actualitati”.
A scris numeroase articole în reviste de cultura precum „Caiete Silvane”, „Magazin Istoric”, „Tribuna”, articole religioase în revista „Vestitorul” din Oradea si „Flori de Crin” din Simleu-Silvaniei.
Este redactor al cartii „Florilegiu Omiletic” aparuta în anul 2010 la editura „Scriptorium” din Baia-Mare. În anul 2012 scrie „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu” aparuta la editura „Caiete Silvane” din Zalau. Este vice-presedinte al Fundatiei „Iuliu Maniu – Ion Mihalache” din Bucuresti si membru fondator al Fundatiei „Corneliu Coposu”, Filiala Salaj. S-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Badacin si în recuperarea obiectelor care au apartinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiintat un muzeu dedicat marelui om politic Iuliu Maniu la demisolul bisericii greco-catolice din Badacin, acordându-i-se în anul 2012 o „Diploma de Onoare” din partea Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Salaj.
În anul 2006 a înfiintat un site, http://www.iuliumaniu.ro prin care a promovat valorile culturale ale satului Badacin.