„Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Primului Ministru Victor Ponta prin care contesta, în numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensamântului din 2011 si-i solicita acestuia „explicatii oficiale” fata de modul de raportare al realitatii confesionale din Romania.
„Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamânt pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din România”, a spus episcopul Virgil Bercea în deschiderea scrisorii sale.
Conform datelor oficiale, de la recensamântul din 2002 la cel din 2011, greco-catolicii ar fi scazut cu peste 40.000 în Romania.
„Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au înmultit de la recensamântul din 2002 pâna în 2011”, a spus episcopul Virgil.
Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde în 2002 greco-catolicii aveau o biserica si cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credinciosi, iar în 2011 acestia aveau cinci biserici si patru capele, însa conform ultimului recensamânt acestia ar fi numai 5.872.
„La doar doua biserici si o capela în 2011 erau înscrisi peste 6.000 de credinciosi”, a aratat episcopul în scrisoarea sa, „ca atare, numarul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realitatii”.
Discrepanta majora între numarul real si oficial de greco-catolici se constata în fiecare judet unde exista greco-catolici.
Episcopul a aratat ca „pe durata recensamântului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia”.
De asemenea, multi greco-catolicii s-au plâns ierarhiei ca nu au fost recenzati, sau ca recenzorii i-au trecut din oficiu ortodocsi ori au refuzat sa le treaca religia la membrii de familie care nu erau acasa.
Episcopul a aratat, de asemenea, ca rezultatele finale au fost „prelucrate” de oficialii Statului Român. La prezentarea rezultatelor preliminare în 2012, s-a spus ca populatia României este de 19.043.767, dintre care 160.275 greco-catolici, iar rezultatele finale publicate în 2013 arata ca populatia este de 20.121.641 dintre care 150.593 de greco-catolici.
„Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamânt arata ca populatia României a crescut cu peste 1 milion, iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane”, a spus episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa.
„Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamântului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane”, a aratat episcopul.
Biserica Greco-Catolica a fost scoasa în afara legii în 1948, iar toate bisericile si casele parohiale greco-catolice au fost trecute de catre comunisti în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Dupa caderea regimului comunist, Statul Român continua sa refuze restituirea acestor proprietati „pe motiv ca acestea trebuie sa ramâna în posesia comunitatii cu mai multi credinciosi”, a spus episcopul. „Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga”.
Pe lânga refuzul de a fi lasati în propriile biserici, greco-catolicii se confrunta cu situatii în foarte multe localitati unde „sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu îsi declare apartenenta confesionala”, a spus episcopul.
„Faptul ca Statul Român refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Român duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din România”.
„Contestam rezultatele oficiale ale recensamântului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din România, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare a acestor date”, si-a concluzionat episcopul greco-catolic Virgil Bercea scrisoarea adresata Primului Ministru Victor Ponta.

Pentru referinta, prezentam integral textul scrisorii adresat Primului Ministru Victor Ponta.

Domnului Victor Ponta,
Prim Ministru al României,

Stimate Domnule Prim Ministru,
Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamânt pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din România.
Conform datelor oficiale publicate pe 4 iulie 2013, în România ar fi 150.593 de greco-catolici, ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu. La recensamântul din 2002, conform datelor oficiale (contestate de noi si atunci), au fost înregistrati 191.556 de greco-catolici.
Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au înmultit de la recensamântul din 2002 pâna în 2011.
În Oradea, de exemplu, conform recensamântului din 2011, numarul oficial de greco-catolici a scazut cu circa 1.000 în timp ce numarul comunitatilor si credinciosilor au crescut.
Astfel, în 2002 în Oradea aveam o biserica si cinci capele, iar conform recensamântului 6.860 greco-catolici. În 2011, avem cinci biserici si patru capele, iar conform recensamântului numai 5.872 greco-catolici, desi la doar doua biserici si o capela în 2011 erau înscrisi peste 6.000 de credinciosi. Ca atare, numarul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realitatii.
În fiecare judet unde exista greco-catolici se constata o discrepanta majora între numarul real si cel oficial de greco-catolici.
Pe durata recensamântului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia.
De asemenea, am primit plângeri de la greco-catolici care, fie nu au fost recenzati, fie li s-a spus de catre recenzor ca daca sunt români atunci sunt ortodocsi. Ni s-a comunicat, de asemenea, de catre multe familii de greco-catolici ca recenzorii au refuzat sa treaca religia pentru cei care nu erau acasa în momentul recensamântului.
Pe de alta parte, compararea datelor preliminare ale recensamântului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arata ca cele din urma au fost „prelucrate” de catre oficialii Statului Român:
• 2012 – 19.043.767 persoane în România, 160.275 greco-catolici;
• 2013 – 20.121.641 persoane în România, 150.593 greco-catolici.
Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamânt arata ca populatia României a crescut cu peste 1 milion iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane.
Într-un interviu recent din Jurnalul National, domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a spus: „Înainte de 1948, greco-catolicii erau aproape 8% din populatia României Mari. Acum sunt undeva sub 1%. Sigur, greco-catolicii au contestat rezultatele recensamintelor. Dar asta e instrumentul cu care lucram, un instrument oficial, pentru ca noi ca stat nu putem lucra pe estimari facute de un cult sau altul”.
Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamântului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane.
Dupa caderea regimului comunist, Statul Român continua sa refuze restituirea proprietatile Bisericii Greco-Catolice pe care le-a confiscat în 1948 si le-a dat Bisericii Ortodoxe Române pe motiv ca acestea trebuie sa ramâna în posesia comunitatii cu mai multi credinciosi. Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga.
Pe lânga aceasta, în foarte multe localitati credinciosii greco-catolici sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu îsi declare apartenenta confesionala.
Faptul ca Statul Român refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Român duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din România.
Contestam rezultatele oficiale ale recensamântului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din România, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare a acestor date.

+ Virgil Bercea

Episcop