„Academicianul Emil Burzo a vizitat luni, 30 aprilie, Casa Memoriala „Iuliu Maniu”din Badacin, alaturi de jurnalistul clujean Marius Avram, ocazie cu care a facut o donatie de 5000 lei pentru reabilitarea Casei memoriale „Iuliu Maniu”. Acesta s-a declarat deosebit de impresionat de tot ce s-a facut pentru recuperarea trecutului si totodata de punerea în valoare a activitatilor celor care au contribuit la Marea Unire.

Emil Burzo, care l-a cunoscut personal pe Iuliu Maniu, este doctor în fizica tehnica al Universitatii Timisoara si autor la 23 de carti sau capitole de carti, din care la 19 este unic autor. Primul contact cu Academia Româna l-a realizat înca din 1971, când a luat premiul acesteia.

Acesta a avut probleme la înscrierea la facultate, deoarece tatal sau, Teodor Burzo, unul din fruntasii românilor ardeleni în perioada 1940-1944, a fost detinut politic în perioada comunista. În notele date de turnatori în dosarul de urmarire informativa al tatalui sau, nu se uita niciodata sa se consemneze ca este simpatizant PNT-ist. Unul din bunici, parintele Sighiartau, a construit Biserica greco-catolica din Târlisua, judetul Bistrita-Nasaud. În aceasta localitate a locuit si familia prozatorului Liviu Rebreanu. Are descendeta nobiliara, parintii Domniei Sale având proprietati imobiliare si în Suciul de Sus, o localitate situata în Tara Lapusului.

Atât Domnia Sa, cât si sotia au avut dosare de urmarire informativa. Le erau transcrise pâna si convorbirile telefonice, dupa cum rezulta din documentele ce se gasesc la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Aceasta institutie i-a dat atestare ca nu a fost informatorul securitatii, potrivit dr. Adrian Man.

Sursa:http://www.salajulpursisimplu.ro