„Vineri, 16 martie, în Aula Paul VI, Papa Francisc s-a întâlnit cu seminaristii si preotii care studiaza la Roma. A fost ocazia unei intalniri de dialog deschis si sincer. Au fost prezenti si alumnii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”, împreuna cu pr. dr. Gabriel Buboi, rectorul colegiului.

În prima parte a întâlnirii, corurile anumitor colegii au animat grupul celor sositi prin cântece religioase specifice zonelor de provenienta a studentilor. A urmat un moment de rugaciune – ora media – dupa care alte corale au continuat însufletirea celor prezenti.

Sosirea Papei Francisc în jurul orei 12 a fost un moment de mare entuziasm. Dupa salutul card. Beniamino Stella, prefectul Congregatiei pentru Cler, a început dialogul cu Sf. Parinte Papa Francisc, care a raspuns la 5 întrebari, toate axate pe formarea preoteasca si formarea spirituala.

“Preotul – a spus Papa – trebuie sa fie un om mereu pe cale, un om care asculta si care trebuie sa caute sa fie bine însotit”.
“Discernamântul este esential pentru întreaga viata a preotului. Când nu exista nici un discernamânt în viata preoteasca – a insistat Papa – exista rigiditate si cazuistica”.
Papa a subliniat importanta formarii umane a preotului. “Trebuie sa fim oameni obisnuiti – spune el – umani, capabili de a ne bucura împreuna cu altii, de a asculta în tacere o persoana bolnava. Trebuie sa fim parinti, sa fim roditori, sa dam viata altora. Preotii sa nu fie functionari ai lui Dumnezeu”.
S-a discutat despre spiritualitatea preotului diecezan. Acesta trebuie sa aiba o relatie ca de la fiu la tata cu propriul episcop, chiar si în situatii complicate; sa aibe o relatie fraterna cu colegii sai preoti si una de tata-fiu/fiica cu parohienii lui, copiii sai sufletesti.
Papa recomanda sa avem grija de propria formare: umana, pastorala, spirituala, comunitara. “Formarea continua are efecte mai bune când porneste de la constientizarea propriilor slabiciuni. Este important sa va cunoasteti limitele. Apoi, cufundat în cultura contemporana, întrebati-va cum traiti comunicarea virtuala, modul în care utilizati telefonul; pregatiti-va sa faceti fata ispitelor de castitate – care vor veni, a spus Papa – si apoi cum sa va protejati împotriva mândriei, a iubirii banilor, a puterii si confortului”.

Text si fotografii: Raimondo-Mario Rupp
Sursa: http://pioromeno.com