„În aceste ultime cinci duminici, daca cineva a trecut prin Parcul Linistii (Olosig) din Oradea, în orele dupa-amiezii, nu se poate sa nu fi vazut sau auzit un grup de oameni veseli care cântau, vorbeau la microfon despre viata lor, dansau.
Practic, ce faceau aceste persoane?
Pur si simplu anuntau Iubirea lui Dumnezeu pentru toti, chiar si pentru cei îndepartati care nu mai trec pragul Bisericii de multa vreme.
Ce le-a împins pe aceste persoane (adulti, tineri, vârstnici, copii) sa iasa în aer liber si sa marturiseasca întâlnirea lor personala cu Isus cel Înviat, întâlnire care le-a schimbat viata?
Ceea ce s-a petrecut aici, la Oradea, face parte dintr-un proiect amplu pe care Calea Neocatecumenala l-a initiat în pietele din lumea întreaga. Motivul îl reprezinta Anul Credintei pe care Calea Neocatecumenala s-a oferit sa-l concretizeze în pietele din marile orase ale lumii, printr-o serie de cinci cateheze în duminicile din timpul pascal (pentru romano-catolici) sau de post (pentru greco-catolici).
În aceste cinci duminici s-a încercat a se da raspunsul la câteva întrebari fundamentale: Cine este Dumnezeu pentru tine? Ai experimentat în viata ta faptul ca Dumnezeu exista? Tu, pentru ce traiesti? Ce este Biserica?
Marea Misiune s-a desfasurat în 120 de natiuni si în aproximativ 10.000 de piete din toata lumea. La Roma, de exemplu, Misiunea a avut loc în 100 de piete iar la Madrid în mai mult de 50. S-a dorit ca prin aceste cateheze sa fie ajutate persoanele care asculta sa aiba o „întâlnire” cu Isus Cristos prin intermediul Vestii Bune: kerygma mântuirii noastre. La sfârsitul celor cinci cateheze în aer liber, lumea a fost invitata sa urmeze în parohie un parcurs spiritual mai amplu, unde sa poata experimenta dragostea „materna” a Bisericii.
Cum a aparut aceasta idee?
Cu ocazia Anului Credintei proclamat de Papa Benedict al XVI-lea, Consiliul Pontifical pentru laici si Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare au cerut Echipei Responsabile a Caii Neocatecumenale (Kiko Arguello, Carmen Hernandez si pr. Mario Pezzi) sa-si aduca propria contributie. Aceasta Mare Misiune este ceea ce Calea Neocatecumenala ofera Bisericii la chemarea acesteia din urma si se subscrie perfect apelului facut recent de Papa Francisc: „Este necesar ca Biserica sa iasa din ea însasi si sa mearga spre periferie”. Se constata necesitatea iesirii pe strada si în piete/locuri publice pentru evanghelizare.
Kiko Arguello a avut ocazia de a-l saluta pe Papa Francesc la resedinta sa din Santa Marta. Cu aceasta ocazie, Pontiful i s-a adresat cu un surâs spunându-i: „Ce miscare ai pus pe picioare, acum trebuie sa o continui”.
La sfârsitul „Angelus”-ului din 7 aprilie a.c., Papa Francisc a salutat comunitatile din piata Sfântul Petru: „Sunt încântat sa salut numerosii membri ai Miscarilor si Asociatiilor prezente în acest moment de rugaciune, în special comunitatile neocatecumenale din Roma, care azi au început o misiune speciala în pietele Cetatii. Va invit pe toti sa duceti Vestea cea Buna în orice mediu al vietii cu „blândete si respect” (1Pt. 3,16).
Mergeti în piete si anuntati-L pe Isus Cristos, Mântuitorul nostru
Pentru a întelege mai bine aceasta Mare Misiune a Caii Neocatecumenale în pietele lumii, prezentam un fragment dintr-un interviu acordat de Kiko Arguello agentiei de stiri internationale ZENIT.
Kiko, sunt multi ani de când comunitatile neocatecumenale anunta „Vestea cea Buna” pe strazi, în locurile publice. Cum a aparut aceasta idee de întâlniri în 100 de piete din Roma?
Kiko Arguello: Spune Sfântul Petru:”Dumnezeu a vrut sa salveze lumea prin nebunia predicarii”. Aceasta scrisoare a fost scrisa în greceste si în locul cuvântului predicare sfântul Petru foloseste „kerygma” ceea ce înseamna „Vestea cea Buna”. Putem afirma deci, ca, în mod profund, crestinismul, înainte de a fi o filosofie, o morala sau o doctrina, este o „veste” ce trebuie proclamata si care mântuieste pe cel care o primeste. Este vestea ca Dumnezeu si-a trimis unicul Fiu sa-si dea viata pentru fiecare om. Si daca omul accepta aceasta viata care îi este oferita, primeste mântuirea, victoria asupra mortii pentru ca Cristos s-a oferit pe sine pentru fiecare dintre noi astfel încât fiecare pacat al nostru sa fie iertat si sa putem primi Spiritul Sfânt care ne transforma în oameni noi.
În anul Credintei dar si în perioada de noua evanghelizare, în prezenta unei secularizari dezarmante, cât este de important sa-L anunti pe Cristos prin mijloace noi?
Kiko Arguello: pentru cale este fundamentala aceasta „veste”. Problema este ca astazi, multa lume are urechile închise la orice tip de informatie dar mai ales cea religioasa, din cauza prejudecatilor, conflictelor personale sau a experientelor trecute. De aceea, înainte de a prezenta Kerygma e necesar sa-i facem pe oameni atenti la un asemenea anunt. Si cum este posibil acest lucru? Daca citim în Faptele Apostolilor, înainte de orice anunt al kerygmei, Dumnezeu face un miracol, împlineste un eveniment extraordinar care îl pune pe om în situatia de a-si deschide urechea.
Dar aceste miracole se estompeaza când apare un miracol si mai mare: Biserica – o comunitate care iubeste.
Care este obiectivul acestor misiuni?
Kiko Arguello: Iesirea în locuri publice/piete înseamna a oferi marturiile atâtor tineri care, cu experientele lor de viata, atrag oamenii care trec, macar din curiozitate sau mai ales de cântece, de „Vestea cea Noua” a lui Isus cel Înviat. De altfel, aceasta este ceea ce Calea Neocatecumenala face de mult timp prin actiunile „missio ad gentes”. Gratie acestui tip de misiune am vazut multe convertiri, în special ale unor oameni atei, oameni aflati departe de biserica. Experienta ascultarii kerygmei atinge profund spiritul omului asa cum sfântul Pavel spunea: „Este spiritul lui Cristos care da marturie spiritului nostru”.
De ce tocmai în piete?
Kiko Arguello: Sa nu uitam ca suntem într-un moment de tranzitie. În toate epocile, oamenii au încercat sa gaseasca în sacralitate un refugiu, ceva care sa-i fereasca de catastrofele naturale, de infirmitati sau alte nenorociri. Astazi, în schimb, omul nu mai are nevoie de religie pentru ca de parte sa are tehnologia, descoperirile stiintifice. Asa cum Biserica a folosit religiozitatea, cateheza în Templu, astazi noi trebuie sa încercam metode noi de a junge la omul contemporan. Unii zic ca templele au fost abandonate (institutiile, bisericile) si ca pietele/locurile publice sunt pline de lume. De aceea credem ca exact în aceste locuri putem initia o forma noua de dialog între persoane, mai ales prin intermediul tinerilor.
Pontificatul Papei Francisc s-a remarcat înca de la început prin îndemnul de a iesi, de a-L urma pe Cristos, de a evangheliza. Aceste Misiuni vin în sprijinul invitatiei Sfântului Parinte.
Cunoaste Papa aceasta initiativa?
Kiko Arguello: Dupa ce Benedict al XVI-lea a anuntat Anul Credintei, noi, cei din Calea Neocatecumenala am considerat ca într-un timp atât de special pentru Biserica, a anunta Evanghelia în piete este o propunere valida. Am ramas surprinsi sa auzim cum noul Papa ales, în omeliile sale, în audinente, lanseaza aceasta invitatie de a iesi din parohii, din case pentru a merge pe strazi, la periferie si a evangheliza. A fost un fel de confirmare. De fapt, când i-am propus Sfântului Parinte ideea evanghelizarii în piete a spus ca este o misiune uimitoare si ne-a încurajat mult.
Care este raportul Papei Francisc cu Calea Neocatecumenala?
Kiko Arguello: A fost mereu un bun parinte si pastor pentru noi. Echipa itineranta responsabila a Caii în Argentina a povestit ca, atunci când erau anumite probleme în parohii, el însusi a intervenit, vorbind cu parohul sau chiar a propus sa se schimbe parohia.
Initiativa celor 100 de piete aminteste putin de misiunile variate pe care neocatecumenalii le indeplinesc de-a lungul pelerinajelor de la Ziua Mondiala a Tineretului (GMG). Ce pregateste Calea pentru GMG de la Rio?
Kiko Arguello: Dupa întâlnirea cu Sfântul Parinte confirmam întâlnirea cu toti tinerii lumii. Si la Rio de Janeiro ca si în Piata de Cibeles la Madrid, va fi chemare vocationala, de data aceasta orientata mai ales spre evanghelizarea din Asia. Invitam deci tinerii sa fie generosi cu Domnul, care ne-a chemat sa-L ajutam, sa ducem “Vestea Buna” în toate colturile lumii. (http://www.zenit.org – 05 Aprile 2013) © Innovative Media Inc.)
Pentru mai multe informatii despre Calea Neocatecumenala: http://www.camminoneocatecumenale.com/