„În Duminica Floriilor 2013, dupa Sfânta Liturghie a praznuirii Intrarii Domnului în Ierusalim, savârsita la Biserica Greco-Catolica „Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei, a avut loc sfintirea ramurilor de salcie, dupa datina strabuna, precum si a celor 14 tablouri religioase ce compun expozitia de pictura „Calea Crucii”, realizate de pictorul Dumitru Costalas – profesor de educatie plastica, salajean get-beget. La vernisaj au participat enoriasi, reprezentanti ai bisericii si ai autoritatilor judetene si locale, invitati de seama. Profesorul Dumitru Costalas a ales, înaintea sarbatoririi Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, sa reprezinte cele 14 momente tragice prin care a trecut Mântuitorul înaintea si în timpul rastignirii Sale, la care a lucrat un an de zile.
În acest context, au fost exprimate puncte de vedere referitoare la expozitie si la autorul acesteia. Le redau, succint, cât mai veridic. Astfel, protopopul Nicolae Bodea spunea: „Aceasta expozitie de icoane a simleuanului Dumitru Costalas reprezinta un eveniment important al urbei nostre. Aceasta devotiune – „Calea Crucii” – a început dupa anul 1250, când Marele Sfânt Francesco d’Assisi a dezvoltat, împreuna cu franciscanii, acest cult, organizând în orase o „cale”, cu cele 14 stari ale suferintei, însotite cu rugaciuni specifice, inspirate din Sfânta Scriptura. Chiar si Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, prin anii 1997-1998, a facut o „Cale a Crucii”, celebrata la Colosseum-ul din Roma. Lucrarea de fata a fost o dorinta a pictorului Dumitru Costalas si, fiind consateni, l-am ajutat, oferindu-i acest locas de cult, pentru a-si etala opera. Îl felicit pentru aceasta realizare”.
Invitat sa-si argumenteze „fapta”, pictorul Dumitru Costalas, zicea: „Laudat sa fie Iisus pentru darul, ajutorul si aflarea mea în Casa Domnului! Am facut aceasta expozitie pentru a întâmpina Saptamâna Patimilor lui Iisus, împlinându-mi visul de a realiza, prin pictura, Calea Crucii! Va multumesc tuturor care sunteti aici, Primariei, Consiliului Local, domnului primar Septimiu Catalin Turcas, Centrului Cultural al orasului, precum si colaboratorilor din institutiile culturale ale judetului Salaj, pentru sprijinul material si moral acordat”.
De asemenea, în cuvântarea sa, preotul Gheorghe Turcas – vicar foraneu al Silvaniei, remarca: „Orasul nostru, în decursul istoriei sale, a promovat cultura. Exemple sunt nenumarate. Pentru mine este o mare bucurie ca în aceasta biserica, la înaltarea careia am trudit si eu împreuna cu credinciosii, sa se desfasoare activitati importante de cultura si spiritualitate, printre care s-a aflat si un concert de muzica medievala. Iata, la Cercul de Pictura al orasului, copiii au sansa sa-si etaleze si sa-si dezvolte aptitudinile sub îndrumarea pictorului Dumitru Costalas. Suntem bucurosi sa avem expozitia de pictura, Calea Crucii, în aceasta monumentala biserica si, cu acest prilej, îl felicit pe profesorul Dumitru Costalas”.
Primarul orasului Simleu Silvaniei, ing. Septimiu Catalin Turcas, a evidentiat faptul ca: „Este o mare bucurie pentru mine, pentru noi, sa avem „Calea Crucii” în aceasta locatie. Îl felicit sincer pe Dumitru Costalas. Eu si consilierii locali am fost inspirati sa acceptam aceasta provocare, aceea de înfiintare a Cercului de Pictura si va marturisesc ca sunt de-a dreptul impresionat de ceea ce a putut sa faca acest om, precum si de talentul copiilor si de realizarile lor. E o mare bucurie sa avem o „Cale a Crucii” si-mi exprim dorinta ca toate bisericile din oras, daca vor, sa profite de talentul domniei sale, încât sa aiba parte de icoane pictate de Dumitru Costalas si de copiii orasului nostru. Multa sanatate si mult succes, domnule Costalas, si sa fiti convins ca întotdeauna o sa aveti în noi un partener de încredere”.
Doamna Doina Cocis – directoare a Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National a judetului Salaj, releva: „Ma bucur ca sunt aici si va marturisesc ca de fiecare data când vin în Simleu Silvaniei, vin cu drag, fiind impresionata de orice activitate organizata si desfasurata, pentru ca sunt printre cele mai apreciate de noi. De asemenea, ma bucur ca-l revad pe domnul primar Septimiu Catalin Turcas, care-i cel mai bun primar dintre cei mai buni! Este un fin observator si promotor al fenomenului cultural, sprijinind toate activitatile organizate în oras. Sunt pentru prima data în aceasta biserica si va felicit pentru realizarea maretei Case a Domnului! Ati facut si faceti lucruri minunate la Simleu Silvaniei! Cu acest prilej, îl felicit pe domnul Dumitru Costalas pentru ca a aratat ca se pot face lucruri frumoase la Cercul de Pictura „Silvan Art”, precum si pentru aceasta expozitie de pictura „Calea Crucii”, admirabil executata! Va felicit pe cei care purtati nume de flori si va urez tuturor Sarbatori Binecuvântate”.
Domnul Daniel Sauca – directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, a prezentat, în rezumat, date despre activitatea si opera lui Dumitru Costalas, nascut la 4 august 1965 în Simleu Silvaniei, cel care si-a petrecut copilaria în pitorescul sat salajean Iaz, subliniind: „În Simleu Silvaniei s-au întâmplat si se-ntâmpla lucruri frumoase din punct de vedere cultural si ma bucura faptul ca în judetul Salaj sunt cât mai multe asemenea manifestari culturale. Domnul Dumitru Costalas este un vechi colaborator al nostru si va ramâne în continuare, pentru ca noi credem în puterea sa de munca si în modul special în care putem colabora. Artistul Costalas lucreaza în diferite tehnici: spaclu, pânza, acuarela si, mai nou, pictura în sticla, instruind cu maiestrie peste 140 de copii. Este, în mare parte, un peisagist, dar abordeaza si natura statica, colaje, teme religioase, vitralii etc., fiind un pictor desavârsit. A fost ales în functia de presedinte al Uniunii Artistilor Plastici din România, sucursala Simleu Silvaniei, de fapt filiala Salaj. În prezenta expozitie cu tema religioasa, Calea Crucii, artistul încearca sa se apropie de Divinitate, dorind sa împartaseasca si, zic eu, sa se împartaseasca tuturor prin culoare, credinta, lumina si mângâiere. Acest stil deja cunoscut în arta, ne face sa ne întoarcem în timp si sa traim pentru câteva clipe acele stari ale lui Hristos, facându-ne mai buni unii cu altii, mai iertatori. Va rugam sa primiti urarile noastre de bine! De Sarbatorile Pascale, liniste si pace”!
În cuvântul sau, fostul director al Centrului Cultural din Simleu Silvaniei – prof. Dumitru Corbeanu, distingea: „În suita activitatilor premergatoare marelui praznic al crestinatatii, Sfintele Pasti, astazi asistam la un moment spiritual emotionant, dupa ce duminica trecuta am avut un exceptional concert de cântece bisericesti, sustinut de artisti de marca ai scenei culturale românesti. Prin vernisajul de azi, îl cunoastem pe maestrul Dumitru Costalas si în postura de creator de arta religioasa. Daca pictorii renascentisti spuneau ca pictura reprezinta sufletul artistului transpus pe pânza, în aceste tablouri avem sufletul pictorului Costalas. Acest artist nu uziteaza nici de pictura abstracta, nici de cea simbolistica, ci ne prezinta o pictura realista, cognitiva, în care culorile vorbesc de la sine. Unele picturi sunt motrice, în miscare, altele auditive, în care auzi durerea surda a Mântuitorului, îi citesti în privire resemnarea în fata sortii si sacrificiul pentru noi, muritorii de rând. Aceste tablouri vorbesc prin culori, iar fata lui Iisus este luminoasa, zâmbitoare, curata, în antiteza cu figurile celor care-l înconjoara. Picturile sunt opera acestui om, un artist complet si complex, care se înscrie în galeria artistilor de marca ai României, ajuns la maturitatea creatiei sale. De aceea, iata, putem vorbi de o scoala de pictura simleuana, iar tablourile din expozitie sunt ferestre deschise spre înaltimile celeste prin care noi putem comunica cu Atotputernicul, având acele stari inegalabile pe care doar credinta ni le poate da. Sarbatori Luminate si Fericite”!
Protopopul Nicolae Bodea, i-a conferit pictorului Dumitru Costalas „Diploma de Onoare” pentru lauda si marirea aduse lui Dumnezeu prin realizarea colectiei de icoane cu tema „Calea Crucii”, oferindu-i si un frumos buchet de flori. Multumind, în aplauzele întregii asistente, profesorul Costalas a daruit florile doamnei Doina Cocis, în semn de cinstire a unei adevarate doamne a culturii salajene!
Activitatea s-a încheiat cu vizionarea expozitiei, cu împartasirea impresiilor si cu îmbratisarile si felicitarile de rigoare.
Sursa: http://www.magazinsalajean.ro