„Episcopia Romano-Catolica de Oradea sarbatoreste în anul 2017 aniversarea a 825 de ani de la canonizarea fondatorului ei, Sfântul rege Ladislau, eveniment ce a avut loc la 27 iunie 1192 în catedrala medievala a carei ramasite se pot vedea în prezent în Cetatea Oradea. Evenimentul canonizarii s-a celebrat cu acordul Papei Celestin al III-le si în prezenta trimisului acestuia la Oradea.
Pentru a marca aceasta aniversare, anul 2017 a fost proclamat în Dieceza de Oradea An Jubiliar Sfântul Ladislau, care a fost prezentat oficial presei pe 22 martie, printr-o conferinta de presa în sala festiva a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea. „Noi, toti cei ce suntem mostenitorii valorilor Sfântului Ladislau, percepem valoarea si forta de abordare a comorii pe care ne-a lasat-o”, scrie Episcopul romano-catolic de Oradea, PS Bocskei Laszlo. „Readucerea în memorie si promovarea cultului Sfântului Ladislau ne aminteste de radacinile noastre, de progresul nostru si de pastrarea comunitatilor noastre. Tot de el se leaga si sperantele noastre, deoarece contemplându-i virtutile, cautam la el izvoarele consolidarii. Tocmai de aceea, aceasta aniversare în 2017 ne invita la o sarbatoare care nu consta numai în împrospatarea amintirilor vremurilor trecute sau a tributului adus memoriei stramosilor, ci doreste a fi o privire curajoasa catre viitor, într-un angajament în masura sa construiasca si astazi o lume bogata, bazata pe vechile temelii.”
„Exemplul de viata al Sfântului Ladislau”, mai spune Episcopul în mesajul în care în decembrie anul trecut anunta Jubileul din 2017, „ne îndeamna si astazi sa iesim din mediocritate si anonimat, si sa îndraznim sa ne luam un nou angajament, al carui scop final este reflectarea catre lume a chipului plin de bunatate a lui Dumnezeu. Deoarece acolo unde domneste dreptatea si pacea, unde oamenii traiesc ca fratii, si unde lumea este caminul fiecaruia, acolo manifestarile bunatatii lui Dumnezeu transforma viata oamenilor si a lumii, facând-o mai frumoasa, mai prietenoasa. […] Va astept pe toti sa ne aliniem în urmarea Sfântului Ladislau! Biserica si lumea în care traim are nevoie sa se hraneasca din izvoare sanatoase. Trebuie sa alegem directia corecta, în scopul construirii si asigurarii viitorului nostru. A sosit vremea si ocazia sa se deschida din nou izvoarele Sfântului Ladislau. Sa mergem cu încredere la aceste izvoare, si atunci binecuvântarea lui Dumnezeu nu ne va ocoli!”

Sursa: http://www.catholica.ro