„Luni, 8 aprilie, a avut loc la Oradea o zi de Reculegere Spirituala pentru tinerii din Protopopiatul de Ier. Tema reflectiilor a fost: „Sa mergem cu bucurie pe drumul credintei”, motto-ul fiind: „Vorbeste, Doamne, caci servul tau asculta” (1Sam 3, 9). Meditatiile au fost prezentate de catre parintele Eduard Fischer, vicerectorul Seminarului din Oradea, animatori fiind preotii parohi care au însotit grupul de tineri. Participantii au fost primiti cu multa caldura de catre responsabilii Biroului Pastoral Eparhial si conducerea Seminarului, care a pus la dispozitie capela si Aula Magna pentru desfasurarea reculegerilor.
Programul a debutat cu Sfânta Liturghie celebrata de preotii din protopopiat, în timpul careia parintele Fischer era la dispozitia tinerilor pentru spovezi. Celebrarea liturgica a fost urmata de retragerea participantilor în Aula Magna unde tinerii au ascultat prima mediatie. Predicatorul a actualizat, într-un mod practic, pentru viata cotidiana exemplul de ascultare a profetului Samuel. Expunerea a fost interactiva, ceea ce a favorizat un dialog vital si formarea personala a unor opinii morale, concrete si practice în lumina cuvântului Sfintei Scripturi. Jocurile comunitare au încheiat acest moment meditativ si au creat o atmosfera de deschidere fraterna. Momentul de comuniune s-a încununat cu vizita Preasfintiei Sale, Virgil Bercea.
Dupa prânzul servit la cantina Seminarului, tinerii au continuat reflectiile asupra temei propuse. Ei au încheiat meditatiile cu luarea unor angajamente spirituale si morale, pentru a putea reflecta prin viata lor un raspuns autentic: „Vorbeste, Doamne, caci servul tau asculta”.
Ziua s-a încheiat cu vizitarea catedralei “Sfântul Nicolae”, unde tinerii au rostit rugaciuni si au omagiat rezistenta si jertfa roditoare a episcopilor si preotilor Bisericii noastre.