„Duminica 7 aprilie 2013 am avut bucuria sa-l avem în mijlocul nostru pe P.S. Alexandru Mesian, Episcop al Eparhiei greco-catolice de Lugoj, care a celebrat Sfânta Liturghie Arhiereasca la Parohia româneasca “Învierea Domnului” din Udine, pentru credinciosii români din Friuli.
Seara, în aceeasi biserica, PS Alexandru a fost oaspetele de onoare a evenimentului de cultura si spiritualitate, organizat cu ocazia prezentarii cartii “Lanturi si teroare” a lui Ioan Ploscaru, Arhiepiscop greco-catolic de Lugoj, persecutat si inchis în închisorile comuniste pentru o lunga perioada de timp, mai întâi pe vremea guvernului petru Groza, imedait dupa 1945, iar dupa 1965 a ajuns la putere conducatorul Ceausescu, care treptat a impus în România dicatura sa bazata pe ideologia social-comunista.
Evenimentul a fost voit organizat în reprezentativa biserica “San Cristoforo” si nu într-o sala de conferinte, pentru a apropia, în mod neobisnuit, publicul italian de realitatile persecutiilor comuniste. Prin intermediul "valorii de aur a cuvintelor", îmbogatite de imagini, simboluri si chipuri ale ierarhilor schimbati la fata de torturile de exterminare si de imensele suferinte, dar care totodata si-au pastrat privirea patrunzatoare ce transmite speranta, dincolo de suferinta-calvar. Uniti fiind cu taina mortii si Învierii lui Hristos, au ajuns sa întrevada Învierea Bisericii libere de astazi, a carei beneficiari pe deplin suntem noi, uneori în mod nedemn.
Au fost amintite etapele mai importante ale Bisericii românesti din Transilvania, unirea sa cu Biserica Romei în anii 1968-1700, valorile pe care înaintasii acestei biserici le-au promovat si le-au cultivat în favoarea întregului popor român la nivel religios, spiritual, cultural si lingvistic, dar mai ales aportul adus la pregatirea si formarea viitoarei Românii Mari (1918) si la intrarea sa în lumea moderna civilizata, cunoscând momentul sau culminant în perioada interbelica (1918-1940). Dupa cel de-al II-lea razboi mondial, România a intrat în sfera de influenta sovietica care foarte repid a impus comunismul si partidul comunist drept unicul si perfectul sistem de guvernare.
Preasfintitul Alexandru Mesian ne-a împartasit marturia sa foarte interesanta si chiar emotionanta în momentele în care a descris câteva din faptele personale din viata sa de clandestin, spre exemplu, a fost horotonit preot în secret, într-o pivnita si a ramas în anonimat pentru o perioada de 25 de ani, dintre care 7 ani chiar si fata de parinti sau fata de restul membrilor din familie. A fost si este o mare responsabilitate sa fii ucenic al vrednicilor ierarhi care si-au dat viata pentru apararea credintei, pentru unirea cu Roma si pentru pastrarea valorilor în care credeau cu tarie.
Din partea noastra, aici la Udine, a fost frumos si înaltator sa ne aflam în fata unuia dintre marturisitorii oculari ai acelor vremuri crâncene de peste cortina de fier.
Extraordinara participare a orasului Udine prin intermediul reprezentantilor sai de seama: Arhiepiscopul Andrea Bruno Mazzocato si priamrul Furio Honsell a confirmat înca odata sensibilitatea acestui oras de fiecare data când se prezinta teme importante.
Primul cetatean, Furio Honsell, ne-a adus un salut în numele comunitatii orasului, oprindu-se asupra titlului filmuletului: "Udine, oras sensibil la martiriul episcopilor greco-catolici români", si asupra faptului ca suntem chemati sa dobândim demnitatea, deoarece de multe ori suntem nedemni în fata unei astfel de mosteniri lasate noua cu pretul vietii. "Memorialul durerii" din perioada comunismului românesc este vrednic de a fi pomenit alaturi de multe alte memoriale la nivel international.
Consului general al României la Trieste, dr. Cosmin Dumitrescu a adus salutul Guvernului român, felicitându-i pe credinciosii parohiei românesti greco-catolice de la Biserica “San Cristoforo”, promotorii si organizatorii evenimentului.
Prezentarea cartii “Lanturi si teroare” publicului italian, creaza o posibilitatea noua de cunoastere si aprofundare a unor aspecte pe nedrept uitate sau mai putin tratate, dar totodata parte importanta a istoriei recente a României.
Evenimentul a fost foarte reusit gratie numarului mare de participanti dar si datorita participarii active a unor prieteni apropiati italieni, care au citit câteva fragmente semnificative din carte. Emotionant si cu adevarat foarte special acest moment, care alaturi de prelegerea Preasfintitului parinte episcop Alexandru si a domnului prof. Giuseppe Munarini din Padova au facut completa si unica aceasta seara. Salutul Excelentei Sale, Mons. Andrea Bruno Mazzocato s-a concretizat ca semn a deplinei comuniuni si fraternitati în Hristos.
Îi multumim Excelentei Sale, Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine, care a sustinut aceasta initiativa în cadrul Arhidiecezie si a orasului Udine. Excelenta sa ne-a vorbit în salutul final despre credinta de astazi greu încercata de idolatirii moderne, ascunse si periculoase, invitându-ne sa ne rugam împreuna rugaciunea domneasca Tatal Nostru, împartasind tuturor celor prezenti binecuvântarea sa, împreuna cu P.S. Alexnadru Mesian.
Din initiativa spontana a Consulului general, toti cei prezenti au tinut un minut de reculegere pentru martirii romani pentru credinta.
Evenimentul s-a terminat cu invitatia la o masa pregatita de catre doamnele din parohia româneasca în sala "San Cristoforo", care s-a aratat a fi un moment prielnic pentru confruntari, dialog si cunoastere reciproca.