„În duminica a treia din post, cea a venerarii cinstitei si de viata facatoarei Cruci, 7 aprilie a.c., am trait bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Parohia din Villafranca di Verona, este înfiintata la sfârsitul anului 2012 si este cea mai tânara parohie româneasca din Italia. Vizita pastorala a Preasfintitului ne-a încurajat si ne-a dat forta necesara depasirii obstacolelor care în mod normal apar la orice început de drum.
Am început închegarea comunitatii odata cu organizarea zilei de 1 decembrie, când m-am convins de potentialul si vointa pe care le au cei peste o mie de români care locuiesc aici. Cu aceasta ocazie am gazduit pe o perioada de o saptamâna un grup de peste 40 de tineri de la ansamblul folcloric „Plaiurile Dornelor”, care ne-au încântat cu spectacolele pe care le-au prezentat în mai multe localitati din împrejurimi. Desigur ca în aceasta organizare am fost sprijiniti de familiile de români care s-au mobilizat exemplar, oferind mâncare tinerilor pe toata durata sederii lor aici, dar si tuturor celor prezenti, în seara spectacolului. Autoritatile italiene ne-au oferit castelul din centrul orasului, amenajând o scena si un cort urias, unde au încaput peste 1500 de spectatori. Autoritatile ecleziale ne-au pus la dispozitie o biserica unde am celebrat un Te Deum dupa care am plecat în procesiune spre castel. Toate acestea au contribuit la atmosfera de sarbatoare si de unire a românilor de aici.
Acest eveniment a dat startul parohiei, care de atunci este însufletita de spiritul unitatii prin care cu adevarat devenim o forta. Dezbinarea, izolarea si despartirea, niciodata nu au adus ceva bun în societate. De acest lucru se conving din ce în ce mai multi români, care odata iesiti din izolarea comunismului, din închiderea si despartirea religioasa fata de Biserica lui Cristos, redescopera cât de bine este sa fim uniti, ospitalieri si nedusmanosi cu aproapele nostru. Nu este usor, dupa ce ai fost „învatat” o viata, sa urasti, sa te crezi singurul unic si adevarat pastrator al tainelor, sa îl tii „ostatic” pe Dumnezeu si nimeni altcineva sa aiba acces la El, nu e usor, când descoperi un Dumnezeu mult mai bun decât ai crezut, un Dumnezeu care nu poate fi închis într-un registru parohial sau într-o biserica, fie ea si de stat, sa te convertesti, sa treci un pas mai în fata pe calea Evangheliei si a virtutii crestine. Acest lucru se întâmpla cu fiecare persoana care este onesta si Îl cauta pe Dumnezeu în mod sincer si dezinteresat, depunând la picioarele Crucii toata experienta si istoria personala. Când ai puterea sa iesi din „cochilia” trecutului si sa te integrezi intr-un mediu mai dezvoltat si mai civilizat, poti vedea din afara realitatea care te înconjoara. Traind într-un popor latin îti redescoperi latinitatea, într-un popor crestin – crestinatatea, într-un popor ospitalier – ospitalitatea. Nu e usor dupa ce ai fost obisnuit sa vezi doar diferente si greseli în celalalt, sa descoperi câta asemanare si adevar te uneste cu el. Sa redescoperi limbajul aproape comun al celor mai uzuale cuvinte latine: pâine (pane), carne (carne), vin (vino), sau sfânt (santo), spirit (spirito), apostolica (apostolica), din limba româna si italiana; când ai deja cuvintele în limba ta îti vine greu sa le înstrainezi forma si sa mai traduci din: spirit în duh, din catolica în soborniceasca, din apostolica în apostoliceasca. Îti vine greu dupa ce ai fost „învatat” despre catolici ca sunt rai ca sunt eretici, sa descoperi ca te pun la masa lor, ca te iarta si te rabda când le gresesti, ca te ajuta când ai nevoie si ca nu ti s-a întâmplat nici un rau daca ai intrat intr-o biserica catolica sa te rogi. Prin aceasta revolutie trec românii de aici.
Prezenta si cuvintele Preasfintitului au întarit convingerea noastra de-a ramâne uniti si de-a nu abandona crucea. Ne-a încurajat prin exemplul Sfântului Parinte Papa Francisc, care provine dintr-o familie de emigranti si care s-a reîntors în patria de origine. Speram ca si generatiile viitoare de români dupa ce vor fi educati în spiritul dreptatii se vor întoarce în tara de origine si vor fi exemple pentru ceilalti.