„Pelerinaj la Roma
La încheierea Anului Sfânt al Milostivirii în Biserica Catolica, un grup de 23 de pelerini din Eparhia de Oradea, marea lor majoritate din Zalau, fiind însotiti de pr. Emil Ghiurca (Stei), au efectuat un pelerinaj de câteva zile la Roma, al doilea cel mai important loc de pelerinaj pentru crestinii din toata lumea, dupa Ierusalim.
Lecturând Bula papala „Misericordiae vultus” („Chipul milostivirii”), citim ca „Pelerinajul este un semn special în Anul Sfânt, pentru ca este icoana a drumului pe care fiecare persoana îl parcurge în existenta sa. Viata este un pelerinaj si fiinta umana este un pelerin care parcurge un drum pâna la tinta râvnita. Si pentru a ajunge la portile sfinte, fiecare trebuie sa faca, dupa propriile forte, un pelerinaj. Scopul acestui pelerinaj a fost de a beneficia de harurile acestui an jubiliar si de a ne pune în miscare spre Roma, pentru a trai în mod simbolic experienta întâlnirii cu Domnul, care ajuta sa ne reînnoim viata si sa mergem pe caile pe care el ne arata.
În zilele petrecute la Roma am avut bucuria de a participa la celebrarea liturghiei în toate cele patru bazilici majore papale, având ocazia sa trecem de fiecare data si prin portile sfinte ale acestora, atât pentru folosul celor prezenti, cât si pentru persoane dragi pe care le-am purtat în sufletele noastre. În prima zi, am profitat de faptul ca ne aflam la Roma în ziua în care întreaga biserica catolica din lume celebra Sfintirea Bazilicii ”Sfântul Ioan din Lateran” (cea mai veche dintre bazilicile papale si mama tuturor bisericilor din Roma si din lume) si am participat astfel la liturghia solemna de hram a acesteia, pontificata de cardinalul Agostino Vallini. O alta liturghie deosebita, de data aceasta în rit bizantin, am avut bucuria sa o putem celebra în Bazilica ”Sfântul Petru”, la altarul ”Sfântul Vasile”, la care se gaseste si racla cu osemintele Sf. Iosafat, sfânt ce a fost sarbatorit de asemenea în saptamâna ce a trecut. Nu puteau lipsi din programul nostru nici obiectivele cultural-istorice, cum ar fi: Muzeele Vaticane, Castel Sant’Angelo, Pantheonul, Colosseumul, Arcul lui Constantin, Capitoliul, Columna lui Traian, precum si alte câteva biserici importante, ca: Bazilica ”Sfânta Maria in Aracoeli”, Bisericile ”Sfântul Petru în lanturi”, ”Sfânta Cruce din Ierusalim”, ”Scara Sfânta”, si altele mai mici, în care ne-am rugat sau am participat la Adoratia Sfântul Sacrament. Ziua de sâmbata, 12 noiembrie, a fost una din nou deosebita, întrucât am avut bucuria sa participam la ultima Audienta generala a Sfântul Parinte Papa Francisc în Anul Milostivirii, prilej cu care acesta ne-a îndemnat sa nu excludem pe nimeni dintre toti cei chemati a trai planul de iubire a lui Dumnezeu pe pamânt, facând referire la pasajul evanghelic de la Matei 11,28. Dupa terminarea întâlnirii cu Sfântul Parinte Papa, grupul nostru de pelerini a fost primit la Colegiul Pio Romeno, locul unde, de aproape 80 de ani, se formeaza studentii greco-catolici, viitori candidati la preotie. Aici am fost primiti de pr. rector Gabriel Buboi si am avut bucuria de a participa la o frumoasa liturghie în Biserica colegiului, pontificata de PS Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care se afla la Roma cu ocazia Adunarii Plenare a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor (CPUC).
La finalul pelerinajului, dupa liturghia celebrata în Bazilica ”Sfântul Pavel în afara zidurilor”, pelerinilor le venea greu sa se desparta de Roma si frumusetile sale, de cultura si spiritualitatea pe care au apreciat-o din plin în zilele petrecute în ”Cetatea Eterna”. Ne-am propus însa sa aducem cu noi acasa frumoasele impresii, împreuna cu dorinta de a valorifica harurile primite pe parcursul acestui pelerinaj, dorindu-ne totodata sa punem în practica atributele milostivirii în viata noastra, pentru a fi mai buni si mai placuti Tatalui.
Deo gratias!